Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Dags att läsa av vattenmätaren och rapportera er förbrukning

Senast den 13 februari ska siffrorna på vattenmätaren läsas av och rapporteras in till kommunen. Det här gäller alla hushåll i Håbo kommun med kommunalt vatten och en så kallad vinghjulsmätare/analog mätare. Alla hushåll som berörs fick i januari ett brev från VA-avdelningen.

Vattenmätare beskrivning

Vattenmätaren ska läsas av minst en gång per år. Från den senaste avläsningen gör vi en beräkning av din förmodade vattenförbrukning för året. Det ligger till grund för dina fakturor som kommer mellan avläsningarna. Summorna justeras i samband med nästa avläsning.

De flesta mätarna i kommunen är så kallade vinghjulsmätare/analoga mätare (se bilden här ovanför). Det är en typ av mätare som behöver läsas av manuellt. Det ska du som abonnent göra.

Du rapporterar in siffrorna från avläsningen till oss på något av följande sätt:

1. Logga in på www.avlasning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med det användarnamn och lösenord som du får i brevet från oss.

2. Använd vår webbtjänst: "vattenmätaravläsning via webben"

3. Skicka e-post till kontaktcenter@habo.se. Vi ber dig uppge namn, adress, telefonnummer, mätarnummer, avläsning och datum för avläsningen.

Om du har en fjärravläst vattenmätare/digital mätare (se bilden här nedanför) behöver du inte skicka in någon avläsning eftersom VA- avdelningen läser av din mätare med hjälp av en radiosignal.

Fjärravläst vattenmätare

Vad händer om jag glömmer att lämna min avläsning innan 13 februari? 

Efter den 13 februari 2022 kan du inte lämna avläsningen via www.avlasning.se då registreringen är stängd. Lämna då er avläsning via vår webbtjänst eller skicka e-post till kontaktcenter@habo.se.

Varför ska jag lämna en avläsning av vattenmätaren?

För att du som fastighetsägare endast ska behöva betala för den mängd vatten som du själv förbrukar så är det viktigt att läsa av vattenmätaren med jämna mellanrum. Utifrån avläsningar som lämnas in och registreras, beräknas en årsförbrukning som fakturorna baseras på.

Jag har fått avläsningskort trots att jag har digital mätare?


Då vi just nu är mitt i ett stort projekt med att byta ut alla vattenmätare i kommunen till digitala mätare så finns det enskilda fastigheter som av systemtekniska skäl fått avläsningskort trots att de nyligen fått en ny digital mätare. Det är de långa löptiderna i processen med att skicka ut avläsningskort som gör att några enstaka fastigheter hamnar i ett glapp som medför utskick av avläsningskort trots mätarbyte. Vi är medvetna om detta och vi ber er att bortse från avläsningskortet om du har en digital fjärravläst mätare.

Tips!

Den svarta snurran på mätaren ska i regel stå helt stilla när inget vatten används. På grund av tryckförändringar i ledningen kan den ibland röra sig lite fram och tillbaka. Skulle den däremot konstant röra sig åt ett håll tyder det på ett läckage på vattenledningen inom din fastighet, till exempel en rinnande toalett.

Frågor?

Vid eventuella frågor går det bra att höra av sig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0171-525 00 eller kontaktcenter@habo.se.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster