Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Biltvättarhelgen 22-23 april

Biltvätt med borstar vatten och en bil

mostphotos.com

Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. I Håbo rinner det mesta tvättvattnet från biltvätt på gatan orenat ut i Mälaren, där blandar det sig med det vatten som vi tar vårt dricksvatten från och badar i. Med Biltvättarhelgen vill vi få fler att tvätta bilen på en biltvätt. Stora Biltvättarhelgen 2023 är den 22-23 april. Var med och bidra till ett hållbart Håbo!

När vi tvättar våra bilar hamnar olja, kemikalier och tungmetaller i tvättvattnet. Om bilen tvättas hemma på gatan eller uppfarten rinner det förorenade vattnet ner i gatubrunnar eller diken och sedan rakt ut i våra sjöar- och vattendrag. Det är en anledning till att du inte ska tvätta bilen hemma.

Svenskt Vatten uppskattar att 15 miljoner biltvättar sker på gatan årligen vilket har en stor betydelse för den lokala vattenmiljön där tvätten sker. Det finns beräkningar på att hemma-tvättandet av bilar leder till utsläpp av 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller varje år.

Stora biltvättarhelgen i april

I år är Stora biltvättarhelgen den 22-23 april. Bakom kampanjen står Svenskt vatten tillsammans med Sveriges kommuner. Syftet är att få fler att tvätta sin bil på en biltvätt/tvätta själv-hall för att värna om vårt vatten.

Läs mer om Biltvättarhelgen Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var med och bidra till ett hållbart Håbo. Här kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster