Vill du till Habo eller Håbo?
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webb.
Vill du till Habo eller Håbo?
Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.
Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Samarbete är en nödvändighet för framgång i ANDTS-arbetet, inte minst inom det förebyggande området. En välfungerande samverkan mellan den regionala samordningen och tillsynen är också av stor betydelse för genomförandet av ANDTS-strategin i länet.
Det praktiska arbetet sker i kommunerna och i regionen och varje kommun kan utifrån sin problembild identifiera vilka insatser som de vill prioritera.
I Håbo arbetar vi för att skolor ska bli tobaksfria miljöer och att det ska finnas få ställen för ungdomar att få tag på alkohol, tobak och övriga droger.
Detta är Håbo kommuns lokala brottsförebyggande råd och fungerar som informations kanal, idé och diskussion för det brottsförebyggande, hälsofrämjande, drogförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet i kommunen.
De tjänstepersoner som är knutna till rådet arbeta strategiskt med övergripande planering, utformning och uppföljning av arbetet.
I Rådet ingår:
Kommunalrådet är ordförande och kommunens folkhälsosamordnare är sammankallande och ansvarar för mötesanteckningar och underlag till beslut. Rådet möts minst en (1) gång per termin.
Håbo mot langning är ett nätverk som syftar till upplysning om alkohol och drogers skadeverkningar och begränsar ungdomars tillgänglighet. Genom att bedriva information och kampanjverksamhet om droger och langning till föräldrar, syskon och äldre kompisar. Öka vuxnas kunskap och därmed stödja dem i kommunikationen kring droger med barn och unga i preventivt syfte.
Arbetet sker i samverkan med socialtjänst/Polarna, skola/elevhälsa, Svenska kyrkan, Håbohus AB och Hälsoäventyret.
Polarna består av Håboungdomar mellan åldrarna 16-20 år, anställda av kommunen för att finnas ute bland ungdomar under eftermiddagar, kvällstid och helger.
Under arbetspassen kan alla i kommunen, såväl ungdomar som vuxna, ringa till polarna för att lämna tips eller ringa om hjälp. Alla som kontaktar Polarna kan vara anonyma.
Polarna arbetar alkohol-, drog- och brottsförebyggande genom uppsökande arbete. Fältarbetet och vårt ungdomscafé bidrar till trygghet i kommunen.
På fältet arbetar polarna tillsammans med erfarna arbetsledare i de miljöer där ungdomar rör sig under kvällar och helger. Gruppen arbetar till fots eller färdas i det avsedda fältfordonet, Polarbilen. Polarna avstyr bråk, transporterar hem ungdomar och samverkar med polis och räddningstjänst men arbetar också hårt för att motverka mobbing och utanförskap.
Klicka här för att läsa mer om Bålstapolarna
Hälsoäventyret arbetar förebyggande i Håbo kommun genom att erbjuda klassundervisning i sina specifika drogförebyggande program tre gånger under ett läsår. De träffar eleverna två gånger i ett tobaksförebyggande program för att stärka elevernas motivation i att avstå från tobak, då tobak ofta är en ”inkörsport” till andra droger.
De arbetar även för en tobaksfri Skoltid genom att erbjuda metodstöd via hemsidan Figges resa, genom kontraktskrivningsmetoden Tobaksfri duo och att de under vårterminen har ansvar för en regional skoltävling om tobak och barnarbete.
Länk till Figges resa
https://figgesresa.se/
Sidansvarig:
Kommun och politk
Hej, behöver du hjälp?
Chatta med en kommunvägledare i Håbos kontaktcenter.
Chatten är öppen när knappen är grön.
På helger har vi stängt.
Mejla oss
Chatten är stängd
Våra öppettider är:
måndag-torsdag: 08:00-16:45
fredag: 08:00-15:00
Dag för helgdag: 08:00-12:00
Helger stängt