Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Vardagsnära natur för ett rikt friluftsliv

Vår kommunekolog berättar om våra grönområden och varför de är så viktiga för oss. Hon ger dig en inblick i sitt arbete för en fortsatt hållbar utveckling. Tillsammans med kollegor görs naturområden mer attraktiva och tillgängliga.

Våren står för dörren och jag tror att vi är många som längtar efter spirande grönska och ljusare dagar. Vi behöver alla ha nära till naturen - den får oss att må bra, både fysiskt och psykiskt. Kanske har du också upplevt att en promenad i skogen kan göra underverk efter en stressig dag?

Tillgång till natur och grönområden i närheten av bostäder, arbetsplatser och skolor är en viktig del för att skapa en jämlik folkhälsa och en hållbar samhällsutveckling. Det ofta osynliga gratisarbete naturen förser oss med, så kallade ekosystemtjänster eller naturnyttor, är en grundförutsättning för hållbara och attraktiva samhällen och en upplevelserik närnatur. Grönska och natur förebygger och skyddar oss även mot extremväder som torka och skyfall.

Vi människor behöver naturen i vår vardag. Det blev extra tydligt under pandemin. Kommunen har en viktig uppgift att skapa förutsättningar för ett rikt friluftsliv för så många invånare som möjligt, i allt från samhällsplanering till förvaltning, verksamhetsplanering och föreningsutveckling. Ett rikt friluftsliv skapar även attraktionskraft för boende och besökare. Det känns därför extra meningsfullt och konkret att tillsammans med kollegor arbeta för fler grillplatser, märka upp fler stigar och placera ut fler sittbänkar i våra tätortsnära naturområden. I nära samverkan med föreningslivet utvecklar vi kontinuerligt förutsättningarna i friluftsområdena på Granåsen och i Viby så att fl er ska kunna uppleva vår fantastiska natur, hela året om.

När sommaren står för dörren kommer du kunna gå torrskodd runt Lillsjön, grilla vid det nya vindskyddet i Viby friluftsområde
eller ta en paus på bänkarna vid vattnet längs med Björkbackaslingan.

Vill du uppleva mer?
Besök då Upplev Håbo eller ladda ner apparna Naturkartan och Storyspot.

Vi ses, ute i naturen!
Anett Wass
Kommunekolog i Håbo kommun

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster