Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Olycklig händelse vid borgerliga vigslar

Under perioden den 22 maj 2017 till 31 december 2017 genomförde en vigselförrättare i Håbo kommun elva borgerliga vigslar. Vid den årliga rapporteringen till Länsstyrelsen upptäcktes att denne vigselförrättares licens hade gått ut. Detta innebär att dessa vigslar inte är giltiga. Dock kan vigslarna giltigförklaras retroaktivt genom en ansökan om dispens.

De berörda paren kontaktades direkt om den olyckliga händelsen och får nu hjälp med sin dispensansökan för att giltigförklara vigseln från och med bröllopsdagen.

Håbo kommun har nu granskat samtliga vigselförrättares licenser för att säkerställa att inga ytterligare blivit drabbade. Kommunen har även infört nya rutiner för att kontrollera vigselförrättarnas licenser samt utgångsdatum, för att detta inte ska kunna ske igen.

- Vi beklagar djupt det inträffade. Nu har vi pratat med alla paren och gör vårt bästa för att hjälpa och stötta dem, säger Vipul Vithlani tillförordnad Kommundirektör på Håbo kommun.

Bakgrund:

Fram till och med april 2009 utfärdade Länsstyrelsen permanent giltiga licenser till vigselförrättare. I och med en nya lag som kom 2009-05-01 valde Länsstyrelsen i Uppsala län att börja tidsbegränsa vigselförrättarnas licenser. När Länsstyrelsen godkänner en vigselförrättares licens skickas denne till vigselförrättaren med ett slutdatum för licensen. Ingen påminnelse skickas dock inför licensens avslut.

För att se till att ingen bokning av vigselförrättare med utgånget licensdatum ska kunna ske igen har Håbo kommun nu infört rutiner för att kontrollera vigselförrättarnas licenser samt utgångsdatum. Vid varje bokning av borgerlig vigselförrättare kontrolleras nu varje gång att vigselförrättarens licens är giltig.

De berörda har blivit kontaktade och får nu hjälp med att söka dispens. Samtliga vigselförrättares licenser har även granskats för att säkerställa att inga ytterligare blivit drabbade.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2018-02-02