Bättre kontrollsystem och rutiner för hantering av bluffakturor och oseriösa företag

Den 10 och 24 oktober handlade SVT:s program ”Uppdrag granskning” om hur oseriösa företag lurat bland annat många kommuner att betala överpriser för olika produkter.

Under 2011-2012 köpte Håbo kommun lysrör från ett av de företag som förekommer i programmet. Vi fick lysrören levererade och har använt dem i våra verksamheter.

– Den här gången brast våra rutiner, vilket vi självklart beklagar. Med facit i hand betalade vi ett överpris för lysrören. Idag har vi ett bättre kontrollsystem för hur vi ska hantera bluffakturor och oseriösa företag. Det finns särskilda rutiner för vad som ska kontrolleras när en ny leverantör läggs upp i leverantörsregistret. Genom tjänsten Inyett, som vi är anslutna till, sker en automatiserad kontroll av betalningar och leverantörer. Vi får också varningar för felbetalningar, risker och bedrägerier vid utbetalningar. Vi har dessutom återkommande utbildningar för administratörer och chefer kring inköp, direktupphandlingar, fakturahanteringar med mera, säger Tobias Arvidsson, kommundirektör.

Idag har Håbo kommun en upphandlad leverantör av lysrör.

Sidansvarig: Sara Widströmer

2018-10-25