Ny tobakslag samt nya riktlinjer och avgifter för alkoholservering och tobaksförsäljning från 1 juli 2019

Från och med den 1 juli 2019 träder en ny tobakslag i kraft i hela Sverige. Den nya lagen innebär bland annat rökfria uteserveringar och entréer samt att det krävs tillstånd för att få sälja tobak. Centralt för Håbo kommun antog kommunfullmäktige den 17 juni 2019 nya Riktlinjer för serveringstillstånd samt avgifter för tillstånd och tillsyn för alkoholservering, tobaks- och folkölsförsäljning samt vissa receptfria läkemedel. De nya riktlinjerna och avgifterna kommer att börja gälla från och med den 1 juli 2019.

Om den nya tobakslagen

Den 1 juli 2019 börjar den nya lagen på tobaksområdet att gälla. Lagen heter ”Lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter”.

Förändringarna i den nya tobakslagen innebär i korthet:

• Rökfria platser som utomhusserveringar, entréer och allmänna lekplatser
    Med den nya lagen blir det förbjudet att röka på utomhusserveringar till restauranger och caféer, utanför entréer till rökfria lokaler, på lekplatser som allmänheten har tillträde till med mera.

Håbo kommun kommer att se över behovet av skyltning vid kommunens egna fastigheter liksom vid allmänna platser som kommunen ansvarar för.

• Utökat rökförbud
    Rökförbudet omfattar fler produkter. Utöver tobak blir det även förbjudet att använda elektroniska cigaretter, röka örtprodukter och använda produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak. Detta innebär bland annat att all vattenpipsrökning omfattas av förbudet.

• Det krävs tillstånd för att sälja tobak
    Från och med 1 juli 2019 måste de som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos kommunen. Tillstånd krävs även för försäljning av tobak från automater. Du som redan har anmält tobaksförsäljning får fortsätta din försäljning, men måste senast den 31 oktober 2019 ansöka om tillstånd.
    Klicka här för att läsa mer hur du går tillväga i Håbo kommun.

Klicka här för komma till Folkhälsomyndighetens webbplats för att läsa vanliga frågor och svar om den nya lagen om tobak och liknande produkter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Klicka här för att komma till Sveriges kommuner och Landstings webbplats för att läsa mer om den nya lagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nya riktlinjer för serveringstillstånd samt avgifter för tillstånd och tillsyn för alkoholservering, tobaks- och folkölsförsäljning samt vissa receptfria läkemedel i Håbo kommun

För Håbo kommun antog kommunfullmäktige den 17 juni 2019 nya Riktlinjer för serveringstillstånd samt avgifter för tillstånd och tillsyn för alkoholservering, tobaks- och folkölsförsäljning samt vissa receptfria läkemedel. De nya riktlinjerna och avgifterna kommer att börja gälla från och med den 1 juli 2019.

Nya riktlinjer för serveringstillstånd

Från och med 1 juli 2019 finns det också nya riktlinjer för serveringstillstånd. De nya riktlinjerna innebär i korthet:

• Tydligare regler för serveringstid utifrån eventuell risk för olägenheter
  • Tydligare uppdelning av reglerna kring olika typer av serveringstillstånd, till exempel stadigvarande respektive tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten etc.
  • Tydligare regler om ändring i befintliga serveringstillstånd
  • Beskrivning av vad inre och yttre tillsyn innebär.

Klicka här för att läsa de nya riktlinjerna för serveringstillstånd.PDF

Avgifter för tillstånd och tillsyn för alkoholservering, tobaks- och folkölsförsäljning samt vissa receptfria läkemedel i Håbo kommun

Från och med den 1 juli 2019 finns det också nya avgifter för serveringstillstånd, tillsyn alkohol och vid försäljning av tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel. De nya avgifterna innebär i korthet att bland annat:

• Ny avgift för tillfälligt utvidgat serveringstillstånd avseende lokal, uteservering, drycker eller serveringstid införs
  • Ny extra tillsynsavgift vid öppnat tillsynsärende (sanktionsprövning) införs om 5 000 kronor
  • Ny fast årlig tillsynsavgift avseende försäljning av folköl införs
  • Nya ansökningsavgifter på stadigvarande och tillfälliga tobakstillstånd införs. Detta är avgifter för kommunens prövning av om sökande kan beviljas tobakstillstånd
  • Ny årlig tillsynsavgift för tobak för restauranger som har serveringstillstånd. Detta är en avgift för inre tillsyn samt tillsynsbesök i restaurangen.

Klicka här för att läsa de nya avgifterna.PDF

Sidansvarig: Sara Widströmer

2019-07-02