Skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län

Från och med fredag den 23 juli klockan 08.00 är det skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Beslutet har fattats av Länsstyrelsen i Uppsala län i samråd med länets räddningstjänster. Förbudet gäller tillsvidare.

På grund av rådande väderläge och SMHI:s prognoser de närmaste dagarna införs nu ett skärpt eldningsförbud. Det innebär:

I skog och mark får du inte

• grilla, elda eller bränna med fasta bränslen utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet gäller även vid fasta grillplatser på allmän plats. Du får inte grilla på en iordningställd grillplats på exempelvis badstranden eller längs en vandringsled.
  • Du får använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska, det kan vara ett friluftskök. Under förutsättning att anordningen är placerad så att faran för antändning och brandspridning är låg. Ett tips är att ta med och använda en mattermos.

Inom sammanhållen bebyggelse får du

• Grilla på iordningställda grillplatser. Det kan vara grillplatsen på innergården mellan bostadshusen.
  • Du får grilla på grillen på din egen tomt. Tänk då på att platsen där du grillar ska vara utformat så att det inte finns risk för antändning eller brandspridning.

Den som eldar som är ansvarig

Det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följts. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands.

Mer information

Information om eldningsförbudet på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brandriskprognoser på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om eldningsförbud på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Räddningstjänsten Enköping-Håbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: