Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Säkerhet och beredskap

Vid en olycka eller kris kan det vara svårt att tänka klart. Kommunen arbetar på flera olika sätt för att hjälpa dig som invånare. Här hittar du information trygghet och samverkansgrupper, din egen säkerhet och beredskap.

För att vår kommun ska vara och upplevas som en säker och trygg kommun att leva, bo, vistas, verka och besöka i arbetar kommunen bland annat med trygghetsvandringar, arbete med den fysiska miljön och samverkan såväl inom kommunens förvaltningar och med externa aktörer.

Trygghet och samverkan

Som vuxen har du ansvar för din egen och dina anhörigas säkerhet och det är viktigt att du har en egen beredskap vid till exempel strömavbrott.

Visste du att en vuxens dagsbehov av vatten är cirka 2-3 liter? Har du funderat på vilken mat som är energirik samtidigt som den kan förvaras i rumstemperatur under lång tid? Eller hur du laddar din mobiltelefon om du varken har el eller extrabatterier?

Din säkerhet och beredskap

När en fara hotar används varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Det består dels av signalen "Viktigt meddelande" utomhus och dels som meddelande i radions P4 (lokalkanalen) och på TV.

Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan. När faran är över hörs en annan längre signal. Signalerna provas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Om du hör signalen vid ett annat tillfälle betyder det att något har hänt där du bor. Det kan vara ett giftigt utsläpp, en stor brand eller något annat som gör att du måste vara försiktig.

Gör så här:

  • Gå inomhus
  • Stäng dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på radio eller se på TV. Där får du mer information.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster