org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
En vecka fri från våld
Varje år genomförs en nationell kampanj vecka 47 som kallas En vecka fri från våld. Det är inte bara en kampanj utan även en aktivitetsvecka för aktörer att framförallt uppmärksamma det viktiga förebyggande arbetet som pågår gällande våld i nära relation.
På den här sidan har vi samlat information om kampanjen, våld och våld i nära relation, hur vi i kommunen arbetar förebyggande samt kontaktvägar för dig som behöver råd och stöd.
En vecka fri från våld är ett initativ från MÄN och Unizon, och stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelsena. Läs mer om kampanjen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Håbo kommun kommer i år att delta i En vecka fri från våld genom att sprida kunskap kring mäns våld, våld i nära relation, attityder gentemot varandra samt öka medvetenheten om våld. Den 25 november är det Orange Day, dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det är också dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor genom att sprida och använda den orangea färgen. Den orangea färgen symboliserar ljus och optimism och representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
Schema 2024
Håbo kommun kommer att delta genom att sprida information om mäns våld och våld i nära relation, samt hur man arbetar i kommunen och vad du som medborgare kan göra.
Det kommer även finnas föredrag och seminarier för att öka kunskapen om våld och våld i nära relation samt attityder. Alla aktiviteter och länkar till anmälan hittar ni här: En vecka fri från våld - Håbo (habo.se) Länk till annan webbplats.
Vad är våld?
Våld kan ta olika uttryck, det är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får personen att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill. Våld skapar lidande och sorg för den som utsätts, upplever eller utövar det. Det är inte ditt fel och det är alltid den som använder våld som bär hela ansvaret.
Vem utsätts för våld?
Vem som helst kan utsättas för våld i en nära relation oavsett ålder, kultur, kön, könsidentitet och sexuell läggning. Det är viktigt att komma ihåg att både kvinnor, män och barn/ungdomar kan vara våldsutsatta. Alla som blir utsatta för våld har rätt till stöd och skydd och ett liv fritt från våld.
Vad är våld i nära relation?
Våld i nära relationer innebär att en person som står nära dig utför våldsamma handlingar. Det kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt våld eller försummelse.
Våld i nära relationer finns i både heterosexuella och samkönade parförhållanden. Våld kan också finnas i andra relationer till någon som står dig nära, till exempel inom familjen i relationen till ett syskon, föräldrar/barn eller andra släktrelationer.
Är du eller någon närstående utsatt för våld?
Våld är inte begränsat av ålder, kultur, religion, etnicitet eller social tillhörighet. Det kan förekomma i alla relationer. I Sverige förekommer en stor del av våldet mellan närstående, så kallat våld i nära relation. Misstänker du att någon i din omgivning utsätts för våld är det viktigt att du vågar fråga och visa att du bryr dig.
Mer information
Du som vill veta mer om hur vi arbetar ui Håbo kommun med våld och våld i nära relation kan läsa mer här: Stöd till dig som är utsatt för våld och hot i en nära relation - Håbo Länk till annan webbplats.
Stöd och hjälp i Håbo kommun
Inom socialtjänsten i Håbo kommun finns det utbildade personer som aktivt arbetar med frågor kring hot och våld. Det är viktigt för oss att du alltid blir bemött med empati och respekt. Du kan ringa till vår socialtjänst anonymt för att få råd i din situation.
- Om du har akut behov av skydd, till exempel att komma hemifrån på grund av våld eller hot om våld, kan du kontakta jouren under kontorstid på enheten för ekonomiskt bistånd. Telefon: 0171-46 43 44
- Om du har akut oro för ett barn som far illa på grund av våldsutsatthet i familjen, eller bevittnar våld mellan föräldrar, kan du kontakta Mottagningsgruppen på Barn- och ungdomsenheten.
Telefon: 0171-529 31 - Socialjouren, kvällar och helger
Telefon: 018-15 00 00 - Våld i nära relationsgruppen (VIR, Håbo kommun)
E-post: vir@habo.se
- Polis eller ambulans – om du behöver akut hjälp
Telefon: 112 - Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefon: 020-50 50 50
Övrigt stöd:
Välj att sluta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:
Telefonlinje för dig som riskerar att skada den du älskar.
Ring 020-555 666.
Bris (Barnens Rätt i Samhället) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som barn och ung som behöver stöd eller hjälp.
Mejla, chatta eller ring 116 111.
Bris har öppet varje dag, dygnet runt.
Ungarelationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
Chatta anonymt på deras hemsida ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
UMO- Ungdomsmottagningen: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år.
Hos UMO kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. För att hitta information på andra språk finns Youmo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en del av UMO.
Brottsofferjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Finns för dig som utsatts för våld i nära relation och erbjuder hjälp och stöd, oavsett vem du är eller var du bor. Ring 116 006 eller chatta hemsidan.
MÄN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En ideell förening som arbetar för jämställdhet och mot mäns våld.
Unizon Länk till annan webbplats.
Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizons jourer finns här för dig när du behöver stöd. Chatta, ring eller besök oss. Vi finns över hela Sverige.
Hedersfortryck.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är till för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Ring 010-223 50 00 eller mejla nationellt.centrum.hrv.ostergotland@lansstyrelsen.se.
Dela:
Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen