Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Information till livsmedelsföretagare om coronavirus och Covid-19

Miljöavdelningen vill här ge information och stöd till kommunens livsmedelsföretagare med anledning av coronaviruset.

Ny föreskrift för livsmedelsanläggningar

Den 25 mars 2020 trädde en ny föreskrift i kraft som påverkar dig som livsmedels-företagare. Syftet med föreskriften är att förhindra spridning av sjukdomen Covid-19.

Detta gäller för dig som bedriver en livsmedelsverksamhet enligt den nya föreskriften:

 • Verksamheten ska ha rutiner för hur smittspridning av Covid-19 kan förhindras bland besökare. Riskerna ska bedömas regelbundet.
 • Verksamheten ska ha instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
 • Det får inte förekomma trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till lokalerna.
 • Besökare får endast äta eller dricka vid bord, eller ta med mat för avhämtning. Det är inte tillåtet att ha stående servering vid barer. Detta för att minska antalet besökare i lokalen. I vissa fall kan det vara lämpligt att glesa ut borden för att öka avståndet mellan besökarna.
 • Om det finns en risk för att smittspridning av Covid-19 sker på grund av att föreskriften inte följs kan verksamheten förbjudas.

Bufféserveringar, lösgodisförsäljning, bröd i lösvikt och liknande behöver inte upphöra. Dock får det inte, enligt den nya föreskriften, förekomma trängsel eller köer i anslutning till dessa. De är viktigt att följa de vanliga hygien- och städrutinerna.

Livsmedelskontroll

 • Vi som arbetar med livsmedelskontroll i Håbo kommun förstår att situationen för dig som livsmedelsföretagare just nu kan vara mycket ansträngd. Tala om för oss hur vi bäst löser kontrollen för ditt företag. Vi försöker att vara flexibla.
 • Verksamheter där personer ur riskgrupper vistas, till exempel äldreboenden, kommer inte att kontrolleras i dagsläget.
 • Om du på grund av rådande läge har svårt att betala din kontrollavgift, hör av dig till miljöavdelningen. Håbo kommun har beslutat att skjuta upp förfallodagen på de fakturor som nu skickas ut. De företag som redan har fått fakturor kan få uppskov.

Hur sprids coronaviruset?

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det är oklart om det sprids indirekt, via ytor eller föremål, men risken för att smittas på det sättet bedöms vara liten. Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Livsmedelsverket bedömer därför att det inte behövs några särskilda hygienråd vid livsmedelshantering på grund av coronaviruset.

Livsmedelsverkets råd om hygien vid matlagning gäller fortsättningsvis. Som en extra säkerhetsåtgärd bör ytor och föremål som många människor kommer i kontakt med rengöras och städas varje dag.

Tänk på att:

 • Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.
 • En noggrann handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av både coronavirus och olika typer av magsjuka. Se därför till att alla matgäster har möjlighet att tvätta händerna före måltiden. Gärna med tvål, vatten och pappershandduk och/eller handsprit.
 • Belastningen på sjukvården måste i dessa tider vara så låg som möjligt. Av den anledningen behöver vi tillsammans se till att människor inte blir sjuka av andra orsaker, till exempel av den mat de äter.

Tips!

 • Sätt upp information på dörren till er verksamhet som förklarar hur just ni arbetar för att minska smittspridningen av Covid-19. Det visar för besökare att ni är måna om era besökares hälsa och att man kan äta ”säkert” hos er.
 • Fundera på om ni kan erbjuda livsmedel för avhämtning, take-away, och kanske även hemkörning? Många människor, speciellt de äldre, som nu måste begränsa sina inköp i livsmedelsbutiker, kan vara extra intresserade av detta.

Läs mer på

Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håbo kommuns webbplats

På den här sidan har Håbo kommun samlat information för dig som är företagare i kommunen

Du kan också hitta information på olika branschorganisationers webbplatser.

Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta miljöavdelningen via miljoavdelningen@habo.se eller via kommunens kontaktcenter på 0171-525 00.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Kommun och politk

Klicka för support
Stäng supportfönster