Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Högstadieskolor får fortsatt möjlighet till undervisning på distans

Regeringen har beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken. Ändringen trädde i kraft den 11 januari 2021.

Det är huvudmannen för skolan, det vill säga kommunen eller en privat aktör, som kan besluta om fjärr- eller distansundervisning i högstadiet. Motsvarande möjligheter finns sedan tidigare för öppna gymnasieskolor. Huvudregeln i skollagen är närundervisning, då det lämpar sig bäst för elever i allmänhet. Fjärr- eller distansundervisning ska användas som när övriga åtgärder inom det ordinarie regelverket har använts.

Åtgärder för minskad smittspridning

Håbo kommun har beslutat att högstadiets elever den 25 januari - 5 februari fortsatt har distansundervisning varvat med närundervisning.

Varje skola planerar utifrån sina förutsättningar för att trappa ner distansundervisning till förmån för närundervisning. Därefter övergår högstadiet helt till närundervisning från vecka 6.

Idrott genomförs utomhus eller inomhus där man vidtar åtgärder för att undvika trängsel. Undervisningen utformas så att eleverna fortsatt inte byter om eller duschar.

Språkvalet genomförs på distans på de skolor som blandar elever från olika elevgrupper. Simundervisningen är inställd till och med vecka 7 och modersmålsundervisningen sker på distans för elever från årskurs 4 och uppåt.

Alla högstadieskolor har genomfört utvärderingar och riskbedömningar utifrån den distans- och närundervisning som genomförts växelvis. Bedömningen är att distansundervisningen har fungerat väl men behöver bedrivas under en kortare period i elevernas skolgång.

Eleverna erbjudas matpaket de dagar de har fjärr- eller distansundervisning. Skolorna genomför all undervisning som är möjlig för att säkerställa den garanterade undervisningstiden. Närvaro kontrolleras i vanlig ordning även när eleverna läser på distans.

Vi hoppas att skola och hem tillsammans samlar kraft för att åtgärderna ska bli bra och framför allt att vi tillsammans kan hjälpas åt att minska smittspridningen. Som vårdnadshavare kan du stödja genom att prata med ditt barn om vikten att genomföra den undervisning som erbjuds utifrån bästa förmåga. Vi hoppas att distansundervisningen är en tillfällig åtgärd då vi vet att närundervisning, undervisning på plats i skolan, är den bästa för våra unga.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för grundskolor

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Kommun och politk

Klicka för support
Stäng supportfönster