Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Tydlig plan för hur vaccinationer mot covid-19 ska gå till

Det har det senaste dagarna skrivits om att chefer i hemtjänsten i Håbo kommun har fått vaccin före de anställda. De enhetschefer inom vård och omsorg som nu har vaccinerats är chefer som arbetar på plats i verksamheterna och befinner sig i samma miljö som övrig personal inom vård och omsorg. Dessa enhetschefer ingår därför i den prioriterade gruppen och får inte vaccin istället för någon annan.

Det är Region Uppsala som ansvarar för vaccintionen i Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och själva vaccinationen är indelad i fyra olika faser efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I den första prioriterade gruppen ingår boende och personal i särskilt boende för äldre och den andra prioriterade gruppen är personer som har hemtjänst samt personal inom hemtjänsten. De enhetschefer inom vård och omsorg som nu har vaccinerats är chefer som arbetar på plats i särskilda boenden för äldre och i hemtjänsten. De befinner sig i samma miljö som övrig personal inom vård och omsorg och har av den anledningen samma behov av att vaccineras för att inte riskera att smitta brukare, personal och anhöriga. Dessa enhetschefer ingår därför i den prioriterade gruppen och får inte vaccin istället för någon annan. Det finns tydliga instruktioner för hur vaccineringen ska gå till. Först vaccineras brukare och medarbetare, inklusive enhetschefer, i aktuell grupp. Det är primärvården som har godkänt och gett vaccin till medarbetarna.

Restdoser – det här gäller

Blir det doser över vaccineras personer ur nästa prioriterade grupp. Även brukare med stort behov av omsorg och medarbetare som arbetar med dessa personer har fått så kallade rest-doser. Kommunen har ett ansvar för att alla doser verkligen går åt. En utmaning är att man har kort tid på sig innan vaccinet blir obrukbart och det kan vara svårt för personal inom till exempel hemtjänsten att hinna till vaccineringsplatsen i tid om de besöker brukare. Under de kommande veckorna kommer alla brukare och medarbetare i vård- och omsorg som vill ha vaccin att efterhand erbjudas detta.

Vilka personer som väljer eller inte väljer att vaccineras är sekretessbelagd information eftersom det är en hälso- och sjukvårdsbehandling. Kommunen kommer därför inte att kommentera vilka enskilda medarbetare eller brukare som tackat ja eller nej till vaccination.

 

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Kommun och politk

Klicka för support
Stäng supportfönster