Region Uppsala varnar för bedrägeriförsök

Den 8 februari skickade Region Uppsala ut information där de varnar för bedragare som på telefon utger sig för att erbjuda vaccination mot covid-19 och försöker lura till sig personers BankID-uppgifter. Liknande bedrägerier har tidigare förekommit i andra delar av landet men det här är första gången rapporterats i Uppsala län.

I det aktuella fallet blev en äldre person uppringd av någon som utgav sig för att arbeta vid en av Region Uppsalas vårdcentraler. Bedragaren påstod att personen hade erbjudits tid för vaccination mot covid-19 och bad denne att ta fram sin bankdosa.

Den uppringda personen kände till att Region Uppsala kommer att kalla gruppen som är 65 år och äldre via brev och fattade misstankar. Några bankuppgifter överlämnades därför inte.

Vi vill påminna om att det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. Region Uppsala och 1177 Vårdguiden ber aldrig om BankID över telefon eller att någon ska skicka pengar med Swish. Om någon ringer och kräver detta så är det en bedragare, säger Lotta Nordgren Thermaenius, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Klicka här för att läsa mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om vaccination

I Uppsala län ansvarar Region Uppsala för att vaccinera alla som bor i regionen.

Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Just nu pågår vaccinationerna av de prioriterade grupperna i fas ett, bland annat hushåll med hemtjänst. Dessa hushåll får ett brev hem med erbjudande om vaccination och instruktioner för bokning.

I mars börjar vaccinationerna i fas två, där bland annat personer som är födda 1956 och tidigare ingår. Dessa kommer att få en brevkallelse med förbestämd tid och plats för vaccinationen.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen