12-15 åringar erbjuds vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten har gjort en samlad bedömning och rekommenderar vaccin mot covid-19 till landets 12-15 åringar. Syftet är att minska risken för allvarlig sjukdom, minska risken för missad skolundervisning och öka möjligheten för skolor att hålla öppet. Region Uppsala planerar nu hur arbetet med vaccinering ska genomföras.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn som är 12-15 år erbjuds vaccin i två doser

Vaccinationer planeras starta i hela landet i höst. Innan dess ska hälso- och sjukvårdsregionerna vaccinera fler i befolkningen födda 2005 och tidigare, och samtidigt förbereda inför vaccination av den nya åldersgruppen. Region Uppsala planerar nu hur vaccineringen ska genomföras i vår region och återkommer med mer information.

Folkhälsomyndighetens beslut att erbjuda vaccin till 12-15 åringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittills har nästan 20 miljoner barn i världen över 12 år fått mRNA-vacciner som i dag är godkända från 12 års ålder. Barn löper betydligt mindre risk än vuxna att drabbas av svår covid-19-sjukdom, men risken är inte obefintlig. Vaccinerna är effektiva och säkra med biverkningar som är lindriga och övergående i de allra flesta fall.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen