Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Information med anledning av coronaviruset

Coronapandemin påverkar kommunens verksamheter på olika sätt. Håbo kommun följer noga händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer. Här hittar du aktuell information.

Nyheter med anledning av covid-19

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Så här arbetar Håbo kommun

Håbo kommun agerar och verksamheter anpassas för att kunna hantera en ökad smittspridning. Det finns god kunskap, vana och rutiner för att förebygga och hantera smittor av olika slag i det dagliga arbetet.

Håbo kommun har ett tätt samarbete med Region Uppsala, Länsstyrelsen i Uppsala och övriga kommuner i länet. Vi följer noga läget och ansvariga myndigheters rekommendationer.

Verksamheterna arbetar utifrån de specifika förutsättningar som det nya coronaviruset som sprider sjukdomen covid-19 innebär för att kunna hantera en eventuell ökad smittspridning.

Mer om hur olika verksamheter agerar utifrån rådande situation:

Frågor om antalet smittade i Håbo kommun

Håbo kommun kommunicerade sina första bekräftade fall av covid-19 i kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Från och med den 16 april 2020 redovisar Region Uppsala bekräftade fall kommunvis.

Vill du veta hur många som har blivit smittade rekommenderar vi att du följer Region Uppsalas uppdateringar. Information om covid-19, Region Uppsala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även Folkhälsomyndigheten uppdaterar dagligen information om antal smittade. Bekräftade fall i Sverige – daglig uppdatering, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Uppsala län ansvarar Region Uppsala för att vaccinera alla som bor i regionen. Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. Vaccinationen mot covid-19 i Uppsala län sker löpande. När du kan vaccinera dig beror delvis på hur många doser vaccin regionerna får och när de kommer och vilken vaccinationsfas du tillhör.

Här hittar du mer information om vaccination, när det är din tur och vaccinationslokal

Från den 10 januari 2021 gäller den nya tillfälliga covid-19 lagen. Det beslutade Riksdagen den 8 januari. Den nya tillfälliga lagen möjliggör fler åtgärder för att motverka trängsel och därmed hindra smittspridning.

Avveckling av restriktioner

Restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra inleds den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde i september på ännu ej fastställt datum och för det femte är varken datum eller månad fastställd.

Läs mer på Regeringens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På sidan Om du behöver stöd eller hjälp finns stödlinjer, chattar, jourer och andra webbplatser som du kan vända dig till för mer information och stöd.

Du kanske räddar någons liv genom att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, hålla dig hemma och begränsa dina sociala kontakter.

Smittspridningen av coronaviruset bedöms som mycket hög. Därför uppmanar Folkhälsomyndigheten människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.

På sidan Skydda dig själv och andra finns samlad information om hur du kan vara en del av att minska smittspridningen genom att följa rekommendationerna .

Har du feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont ska inte bege dig direkt till en vårdmottagning. Du ska kontakta 1177, Vårdguiden på telefonnummer 1177 för att få information om vart du ska vända dig.

På sidan Kontakt med sjukvården har vi samlat information om hur du går tillväga

Det ena provet är för att se om du har covid-19, pcr-prov. Provtagningen är kostnadsfri och kan göras vid stationerna för provtagning i Bålsta, Enköping, Uppsala, Tierp och Östhammar.

PCR-prov

Du som har symtom för covid-19 kan ta ett prov som visar om det är covid-19.

Region Uppsala - Boka tid för provtagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antikroppstest

Från den 31 mars slutar Region Uppsala att erbjuda antikroppstestning för genomgången covid-19-infektion via 1177.se.

Beslutet har fattats efter att Folkhälsomyndigheten inte längre anser att det är motiverat med storskalig antikroppstestning och regeringen har dragit tillbaka den finansiering som tidigare funnits.

Region Uppsalas pressmeddelande: Antikroppstestning för covid-19 upphör i Region Uppsala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

To translate our web pages, you can use the translate button at the top of the page.

Krisinformation.se

Information about the coronavirus can be found on krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. in amharic, arabic, dari, english, farsi, finish, french, chinese, kurmanji lulesamiska, meänkieli, davvisámegiela, pashto, polish, roman arli, romani lovari, russian, somali, sorani, spanish, sydsamiska, thai, tigrinya, turkish, german.

Public Health Agency of Sweden

Videos ang information in different languages

Informationsmaterial från Håbo kommun

Informationsmaterial från Folkhälsomyndigheten

Informationsmaterial från Region Uppsala

Informationsmaterial för restauranger, krogar, caféer och serveringar

Material framtaget av Länsstyrelsen Gotlands Län och får användas fritt

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Kommun och politk

Klicka för support
Stäng supportfönster