Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Coronapandemin påverkar kommunens verksamheter på olika sätt. Håbo kommun följer noga händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer. Här hittar du aktuell information.
Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Håbo kommun agerar och verksamheter anpassas för att kunna hantera en ökad smittspridning. Det finns god kunskap, vana och rutiner för att förebygga och hantera smittor av olika slag i det dagliga arbetet.
Håbo kommun har ett tätt samarbete med Region Uppsala, Länsstyrelsen i Uppsala och övriga kommuner i länet. Vi följer noga läget och ansvariga myndigheters rekommendationer.
Verksamheterna abetar utifrån de specifika förutsättningar som det nya coronaviruset som sprider sjukdomen covid-19 innebär för att kunna hantera en eventuell ökad smittspridning.
Mer om hur olika verksamheter agerar utifrån rådande situation:
Håbo kommun kommunicerade sina första bekräftade fall av covid-19 i kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Från och med den 16 april redovisar Region Uppsala bekräftade fall kommunvis.
Vill du veta hur många som har blivit smittade rekommenderar vi att du följer Region Uppsalas uppdateringar. Information om covid-19, Region Uppsala
Även Folkhälsomyndigheten uppdaterar dagligen information om antal smittade. Bekräftade fall i Sverige – daglig uppdatering, Folkhälsomyndigheten
Från och med den 14 december gäller nationella föreskrifter och allmänna råd. Det betyder att de lokala råden för Uppsala län hävs.
De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19.
Mer information hos Folkhälsomyndigheten om de nya nationella allmänna råden
Från den 23 februari 2021 till 30 mars 2021 gäller regionala rekommendationer för personer som bor och vistas i Uppsala län. Detta för att förebygga en tredje våg. Bland annat utökas rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken till att gälla alla tider. Provtagningen utökas också på flera platser i länet.
Läs mer på Region Uppsalas webbplats om de regionala utökade rekommendationerna
I Uppsala län ansvarar Region Uppsala för att vaccinera alla som bor i regionen.
Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.
Vaccinationen mot covid-19 i Uppsala län kommer att ske löpande under det första halvåret av år 2021. Det är Region Uppsala som ansvarar för vaccinationen. När du kan vaccinera dig beror bland annat på hur många doser vaccin regionerna får och när de kommer.
Region Uppsala kommer att informera när du kan göra det och hur det kommer att gå till.
Själva vaccinationen är indelad i fyra olika faser och det är efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Klicka här för att läsa mer om faserna på Folkhälsomyndighetens webbplats
På Region Uppsalas webbplats finns det statistik och aktuell data som gäller för vaccinationen. Statistik publiceras som pdf-fil och excel-fil måndag-fredag.
Klicka här för att läsa mer om statistiken på Region Uppsalas webbplats
Från den 10 januari till sista september gäller den nya tillfälliga covid-19 lagen. Det beslutade Riksdagen den 8 januari. Den nya tillfälliga lagen möjliggör fler åtgärder för att motverka trängsel och därmed hindra smittspridning.
Med stöd av den nya lagen har regeringen fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen”. Den innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.
Folkhälsomyndigheten kommer också i föreskrifter ta fram anvisningar för hur trängsel kan undvikas. Det kan vara alternativa lösningar till fysiska köer eller att besökare anvisas till en särskilt angiven in- eller utgång.
Vid privata sammankomster som till exempel i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut införs genom den beslutade begränsningsförordningen en deltagargräns om max 8 personer.
Länsstyrelsen utövar tillsyn över föreskrifterna. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att ta fram en nationell tillsynsvägledning som stöd i det arbetet.
Läs mer på Länsstyrelsens webbplats
Vi, Håbo kommun samarbetar med Röda Korset med anledning av coronapandemin. Tillsammans organiserar vi så att du kan få hjälp med att till exempel att handla, låna böcker samt hämta medicin och paket. Det finns även stödlinjer, chattar, jourer och andra webbplatser som du kan vända dig till för mer information och stöd.
På sidan Om du behöver stöd eller hjälp finns kontaktuppgifter och länkar samlade.
Coronapandemin gör att många hamnar i ansträngda situationer. Tillsammans kan vi hjälpa våra medmänniskor, grannar, släktningar och vänner.
På sidan Så kan du hjälpa till - Du behövs finns information om hur du kan hjälpa till i Håbo.
Du kanske räddar någons liv genom att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, hålla dig hemma och begränsa dina sociala kontakter.
Smittspridningen av coronaviruset bedöms som mycket hög. Därför uppmanar Folkhälsomyndigheten människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.
På sidan Skydda dig själv och andra finns samlad information om hur du kan vara en del av att minska smittspridningen genom att följa rekommendationerna .
Har du feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont ska inte bege dig direkt till en vårdmottagning. Du ska kontakta 1177, Vårdguiden på telefonnummer 1177 för att få information om vart du ska vända dig.
På sidan Kontakt med sjukvården har vi samlat information om hur du går tillväga
Det ena provet är för att se om du har covid-19, pcr-prov. Provtagningen är kostnadsfri och kan göras vid stationerna för provtagning i Bålsta, Enköping, Uppsala, Tierp och Östhammar.
Du som har symtom för covid-19 kan ta ett prov som visar om det är covid-19.
Klicka här för att läsa mer och boka tid.
Vill du veta om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar tar du ett blodprov. Du får betala 200 kr för provtagningen, avgiften ingår inte i högkostnadskyddet.
Det måste ha gått minst två veckor sedan du blev frisk för att testet ska fungera. Alltså ska du inte boka tid tidigare än så.
Klicka här för att komma till 177 webbplats för att läsa mer och hur du bokar tid
På sidan Testa dig för covid-19 och antikroppar kan du läsa mer information om provtagningen och se informationsfilmer på flera språk från Folkhälsomyndigheten.
To translate our web pages, you can use the translate button at the top of the page.
Information about the coronavirus can be found on krisinformation.se in amharic, arabic, dari, english, farsi, finish, french, chinese, kurmanji lulesamiska, meänkieli, davvisámegiela, pashto, polish, roman arli, romani lovari, russian, somali, sorani, spanish, sydsamiska, thai, tigrinya, turkish, german.
Det finns mycket information om coronaviruset just nu. Det är därför viktigt att tänka källkritiskt och inte bidra till ryktesspridning. Vår avsikt är att göra relevant information och fakta tillgänglig.
Du hittar information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hantering av utbrottet här:
Andra språk (Krisinformation.se)
Folkhälsomyndigheten.se (bland annat frågor och svar, och information på olika språk)
Folkhälsomyndighetens pressträffar
MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Pratkartor, samtalskartor, kommunikationskartor (Riksförbundet DHB)
Dela:
Sidansvarig: Louise Lightowler
Kommun och politk