Information till dig som är företagare

Coronapandemin har medfört konskevenser för företagare och jobb. Vi vägleder dig att hitta rätt för hjälp och stöd. Information till dig som är företagare om åtgärdsprogram och länkar till olika myndigheter och branschorganisationer med anledning av coronapandemin samlar vi på den här sidan.

Regeringen har vidtagit åtgärder för att mildra konsekvenserna för jobb och företagare. På regeringens hemsidan hittar du information om till exempel:

• omsättningsstöd för enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag,
  • omställningsstöd för aktiebolag,
  • och anstånd om skatteinbetalningar.

Samlad information till dig som är företagare, Regeringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp med att reda ut vad du kan söka för stöd kontakta näringslivsenheten, kontaktuppgifter finns längst ner.

Verksamt.se - en plats där företag och myndigheter samarbetar

Verksamt.se vägleder dig framåt i ditt företagande. Med anledning av coronaviruset finns samlad viktig information till dig som är företagare. Sidorna uppdateras löpande.

Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anstånd med skattebetalning

I vissa fall kan du få anstånd med att betala din skatt. Anstånd innebär att du skjuter upp din inbetalning. Anståndet är ett kort anstånd som är till för dig som någon enstaka gång får tillfälliga betalningssvårigheter som du inte orsakat själv.

Med anledning av coronaviruset har Skatteverket förtydligat vad som gäller i skatteförfarandelagen. Det infördes även en ny typ av anstånd för företag den 30 mars, så kallat tillfälligt anstånd.

Anstånd med skattebetalning, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stödgrupp och matchningsfunktion

Håbo kommun har skapat en stödgrupp för kommunens lokala företag. Kommunens näringslivsenhet samarbetar med kommunens tre företagarföreningar och andra viktiga organisationer.

Näringslivsenheten har också etablerat en matchningsfunktion. Matchningsfunktionen ska matcha ihop företag som har drabbats av uteblivna uppdrag tillsammans med andra företag som har full beläggning men som istället saknar personal. Matchningen kan på sikt också ske mellan kommun och företag där kommunen kan behöva extra resurser vid behov och då kan företagare timanställas.

Funktionen kan nåd genom kontakt med näringslivsenheten
E-postadress: naringsliv@habo.se

Insatser för att stötta det lokala näringslivet

Förlängd betalningstid till kommunen

Håbo kommun har beslutat att de avgifter som faktureras till företag hanteras så att förfallodagen skjuts upp till och med 30 juni 2021. De avgifter det handlar om är sophämtning hos företag, vatten- och avloppskostnader för företag, tillstånd- och tillsynsavgifter enligt bland annat miljöbalken, plan- och bygglagen, alkohollagen samt nya tobakslagen.

Kommunen kortar ner betalningstiden till leverantörer

Leverantörer kan ange på fakturan att den ska betalas inom tio (10) dagar. Vid frågor kontakta, ekonomi@habo.se.

Uppskov/anstånd för fakturor som gäller årliga tillsynsavgifter

Alla företag som redan har fått fakturor för sina årliga tillsynsavgifter kan få uppskov. Ansökan om anstånd/uppskov för tillsynsavgifter ska skickas till ekonomi@habo.se

Uppskov/anstånd för hyror av lokaler som ägs av kommunen

Företagare och föreningar som har svårt att betala hyror för lokaler som ägs av kommunen kan söka om uppskov/anstånd. Ansökan ska skickas till kontaktcenter@habo.se

Information till livsmedelsföretagare

Miljöavdelningen har sammanställt information och stöd till kommunens livsmedelsföretagare med anledning av coronaviruset och den nya föreskriften för livsmedelsanläggningar.

Håbohus sänker lokalhyror – ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus

I coronapandemin drabbas många företagare hårt ekonomiskt. Håbo kommuns kommunala bostadsbolag Håbohus halverar sina lokalhyror som i ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus.

Klicka här för att läsa mer

I första hand omboka istället för avboka

Kommunen väljer att i första hand att omboka istället för att avboka företagsanknutna aktiviteter. Detta rör främst företag inom besöksnäring.

Presentkort

Håbo kommun gav under juni 2020 presentkort till alla anställda. Presentkorten kan endast användas lokalt i Håbo för att stödja lokala företagar. Det går att använda i butiker, restauranger, caféer och andra företag som finns i Håbo kommun. Presentkortet är att betrakta som kontant betalningsmedel med ett värde på 300 kronor. Presentkorten kunde användas och lösas in fram till 15 januari 2021.

Mer information om presentkortet

Brev till alla företag i Håbo kommun

Näringslivsenheten har skickat ut två brev till alla företag i kommunen, det första i början av pandemin, och det andra i februari 2021. I brevet fanns bland annat information om vilka åtgärder kommunen vidtagit med anledning av covid-19.

Brev till Håbos företagare februari 2021 Pdf, 235.3 kB.

Brev till Håbos företagare april 2020 Pdf, 219.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Branschorganisationer

Ta reda på om din branschorganisation har specifika råd eller information som är relevant för ditt företag. Tillväxtverket har samlat branschorganisationer i en A-Ö-lista.

Klicka här för att komma till Tillväxtverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länkar

Här hittar du länkar till olika myndigheter och företagsorganisationer med information som gäller coronaviruset.

Jenny Lindberg, näringslivschef

E-post: jenny.lindberg@habo.se,