Information till dig som är företagare

Här finns information om Håbo kommuns åtgärdsprogram för dig som är företagare samt länkar till olika myndigheter och branschorganisationer.

Digital lunch för dig som är företagare 29 maj klockan 11.30

Näringslivsenheten välkomnar dig som är företagare till en digital lunch. Vi informerar om de kommunala satsningar vi har. Almi finns med oss och berättar om det stöd som finns från dem.

Vi uppmuntrar till att köpa en lunchlåda från någon av våra lokala restauranger innan mötet, så äter vi tillsammans vid 12-tiden. Här finns det då tid för ”mingel” och frågor.

Anmäl dig till det digitala lunchmötet genom att mejla naringsliv@habo.se

Vi skickar en länk via Teams när du har anmält dig. Om du inte har Teams behöver du ladda ner Teams-appen.Har du en fråga som du vill att vi tar upp? Lägg gärna med den i din anmälan.

Stödgrupp och matchningsfunktion

Håbo kommun har skapat en stödgrupp för kommunens lokala företag. Kommunens näringslivsenhet samarbetar med kommunens tre företagarföreningar och andra viktiga organisationer.

Näringslivsenheten har också etablerat en matchningsfunktion. Matchningsfunktionen ska matcha ihop företag som har drabbats av uteblivna uppdrag tillsammans med andra företag som har full beläggning men som istället saknar personal. Matchningen kan på sikt också ske mellan kommun och företag där kommunen kan behöva extra resurser vid behov och då kan företagare timanställas. Funktionen kan nåd genom kontakt med näringslivsenheten naringsliv@habo.se.

Fler insatser för att stötta kommunens lokala företag

Förlängd betalningstid till kommunen

Håbo kommun har beslutat att de avgifter som faktureras till företag under perioden 20 mars till 30 september 2020, hanteras så att förfallodagen skjuts upp till tidigast 1 oktober 2020.

Kommunen kortar ner betalningstiden till leverantörer

Fakturor som har skickats till kommunen efter den 23 mars kan företagare ange på fakturan att den ska betalas inom tio (10) dagar. Vid frågor kontakta, ekonomi@habo.se.

Uppskov/anstånd för fakturor som gäller årliga tillsynsavgifter

Alla företag som redan har fått fakturor för sina årliga tillsynsavgifter kan få uppskov. Ansökan om anstånd/uppskov för tillsynsavgifter ska skickas till ekonomi@habo.se

Uppskov/anstånd för hyror av lokaler som ägs av kommunen

Företagare och föreningar som har svårt att betala hyror för lokaler som ägs av kommunen kan söka om uppskov/anstånd. Ansökan ska skickas till kontaktcenter@habo.se

I första hand omboka istället för avboka

Kommunen väljer att i första hand att omboka istället för att avboka företagsanknutna aktiviteter. Detta rör främst företag inom besöksnäring.

Tidsfrister och svarstider i tillstånds- och tillsynsärenden förlängs, där det är möjligt

Kommunen har beslutat att skjuta på tillsynsbesök som inte är kritiska. Kommunen kommer att prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden. Kommunen kommer föra dialog med företagare som har pågående tillstånds- och tillsynsärenden.

Information till livsmedelsföretagare

Miljöavdelningen har sammanställt information och stöd till kommunens livsmedelsföretagare med anledning av coronaviruset och den nya föreskriften för livsmedelsanläggningar.

Brev till alla företag i Håbo kommun

Under vecka 18 skickades ett brev ut till alla företag i Håbo kommun med information om vilka åtgärder kommunen vidtagit med anledning av covid-19.

Här kan du läsa brevet till Håbos företagare PDF

Håbohus sänker lokalhyror – ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus

I coronapandemin drabbas många företagare hårt ekonomiskt. Håbo kommuns kommunala bostadsbolag Håbohus halverar sina lokalhyror som i ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus.

Klicka här för att läsa mer

Branschorganisationer

Ta reda på om din branschorganisation har specifika råd eller information som är relevant för ditt företag. Tillväxtverket har samlat branschorganisationer i en A-Ö-lista.

Klicka här för att komma till Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länkar

Här hittar du länkar till olika myndigheter och företagsorganisationer med information som gäller coronaviruset.

Kontakta näringslivsenheten

Klicka här för att komma till näringslivsenhetens sida för kontaktuppgifter.

"Vi vill uppmana företagen att höra av sig till oss"

Sidansvarig: Louise Lightowler

2020-05-25