Håbohus sänker lokalhyror – ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus

I coronapandemin drabbas många företagare hårt ekonomiskt. Håbo kommuns kommunala bostadsbolag Håbohus halverar sina lokalhyror som i ett sätt att stötta företagare som hyr lokaler via Håbohus.

Under april till och med juni ger Håbohus 50 procent hyresrabatt och uppskov med 50 procent. Under juli till och med september ger Håbohus 33 procent hyresrabatt och 33 procent uppskov.

Idén att sänka lokalhyrorna kom efter dialog med företagarna.

När coronakrisen kom såg vi att det slog hårt och snabbt mot vissa typer av verksamheter. I våra lokaler bedrivs framförallt verksamheter av småföretagare inom tjänstesektorn. Efter samtal med några av våra hyresgäster insåg vi att vi behöver bidra ekonomiskt, säger Mats Norrbrand, VD på Håbohus.

En viktig satsning och ett sätt att hjälpa till

I sin roll som VD känner Mats Norrbrandt att det är viktigt att hjälpa till. Att underlätta för de företagare som är lokalhyresgäster kändes som ett naturligt beslut.

Jag som VD och min styrelse var överens om att detta är en särskild situation. För att vi ska klara oss igenom detta måste hela samhället ge lite extra. Håbohus är en del av samhället. Vi får göra vad vi kan och att underlätta för våra lokalhyresgäster kändes naturligt. Håbohus är ett välskött bolag med stabil ekonomi, dessa åtgärder kostar oss självklart pengar men vi klarar det. Vi vill ha våra hyresgäster kvar även efter coronakrisen, säger Mats Norrbrand.

Nära samarbete med kommunens företagare

Mats Norrbrandt poängterar värdet och vikten av att samarbeta med lokala företag. Något som Håbohus försöker göra så ofta det är möjligt.

Vi samarbetar med många av kommunens företagare. Det finns många duktiga företagare i kommunen och det är oftast en fördel att jobba med någon som har en lokal anknytning. Vi omfattas såklart av Lagen om offentlig upphandling (LOU) och vi försöker utforma vår förfrågningar så att även mindre företag ska kunna vara med. Ofta är det också lokala eller regionala företag som vinner våra upphandlingar, säger Mats Norrbrand.

Personlig dialog med hyresgäster

Förutom de lokaler som Håbohus hyr ut till företagare så har Håbohus många hyresgäster som har sin bostad via bolaget. Precis som många verksamheter anpassar Håbohus sitt arbete efter situationen som råder.

Mycket av vårt arbete sker i någons bostad. Därför har vi utökat dialogen inför arbete i någons hem. För hyresgästens och vår egen skull har vi en personlig dialog inför varje arbete så att alla kan känna sig trygga i det arbete som ska utföras. Det gäller för oss att inse att alla är olika och att respektera de känslor som finns, både bland hyresgäster och personal, säger Mats Norrbrand.

Håbo kommuns åtgärdsprogram för företagare

På håbo.se finns samlad information för kommunens företagare. Där finns också kommunens åtgärdsprogram och övriga satsningar presenterade.

Klicka här för att läsa mer.

Sidansvarig: Louise Lightowler

2020-05-25