Håbo kommun rekommenderar munskydd för chaufförer inom färdtjänst

Uppsala läns smittskyddsläkare har föreslagit att länets kommuner utfärdar en ”stark rekommendation” till länets chaufförer inom färdtjänsten att använda munskydd vid varje färdtjänstresa. Håbo kommun har nära dialog med Bålsta taxi som är informerade. För dig som är resenär har smittskyddsläkaren beskrivit att det är också önskvärt att du använder munskydd men det är inget tvång. Alla resenärer som har färdtjänst inom Håbo kommun har fått information via brev.

Med anledning av den pågående coronapandemin rekommenderar Folkhälsomyndigheten, från och med den 7 januari 2021, att använda munskydd i rusningstid inom kollektivtrafiken.

Med tanke på att färdtjänsten och sjukresor till viss del båda transporterar äldre personer, är det utifrån nuvarande läge med en utbredd samhällsspridning av covid-19, rimligt att också chaufförer inom färdtjänsten rekommenderas att använda munskydd.

Håbo kommuns rekommendation

Håbo kommun följer smittskyddsläkarens rekommendation och har, från och med 15 januari 2021 utfärdat en stark rekommendation till chaufförer inom färdtjänsten att använda munskydd vid varje sjukhusresa. Rekommendationen gäller till vidare.

Egenansvar – följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19

Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden som gäller

De främsta råden från Folkhälsomyndigheten är fortfarande:

• Stanna hemma vid symtom
  • Tvätta händerna ofta
  • Håll avstånd
  • Umgås i liten krets
  • Undvik situationer med trängsel.

Som komplement kan ett munskydd vara önskvärt när det inte är möjligt att hålla avstånd, som till exempel en färdtjänstresa.

Det är viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. På Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information, affisch samt information på olika språk hur du använder munskydd på rätt sätt.

Sidansvarig: Louise Lightowler