Seminarium - Där sverige och Finland möts

Hur påverkas svenskan och finskan av att befinna sig i mäenkielis närhet?

Vår historia är till stora delar gemensam. Sverige och Finland delar kultur, litteratur och flera språk. I det nordöstra Sverige och det nordvästra Finland sammanfaller de två länderna i en gränsregion kallad Tornedalen, Torniolaakso på finska. Regionen omfattar ett flertal språk: svenska, finska, meänkieli (tornedalsfinska) och samiska. Här finns en rik litteraturskatt skapad på de olika språken och en mängd författare har sitt ursprung i trakten. Tanken med litteraturseminariet är att samla ett antal akademiker och författare knutna till Tornedalen i Sverige och Finland för att berätta om den litteratur som har sitt ursprung i trakten. Hur påverkas svenskan och finskan av att befinna sig i meänkielis närhet? Seminariet avser att stärka kunskaperna på området och genom litteraturen och forskningen ge ett svar på frågan. Meänkieli är i Sverige ett officiellt minoritetsspråk och mångfalden av språk i Tornedalsregionen har skapat ett rikt och skiftande utbud av litteratur.

Datum: torsdag 6 oktober
Tid: klockan 8.30 - 22.00
Plats: Biskops Arnö Folkhögskola, Biskops Arnö vägen 30, 746 93 Bålsta https://kartor.eniro.se/s%C3%B6k/biskops-arn%C3%B6/ Linkki toiselle sivustolle.

Kostnad: Gratis

Anmälan

https://www.biskopsarno.se/nyheter/seminarium-om-kultur-och-litteratur-i-tornedalen-den-6-oktober-2022/ Linkki toiselle sivustolle.

Arrangör

Biskops Arnös FHS i samarbete med. Letterstedtska föreningen, Stockholms arbetareinstitutsförening, Svenska Akademien, Svensk-finska kulturfonden, Längmanska kulturfonden, Föreningen Norden i Håbo och Stiftelsen Nordens Biskops Arnö.

info@biskopsarno.se

+46(0) 171-826 70