Aila heitti keikan Solängenissä /
Aila uppträdde på Solängen

Aila Mattila

Aila Mattila on esiintynyt aivan pienestä pitäen. Tuolloin muusikkikumppanina toimi Ailan isä, joka soitti orkesterissa. Esiintymisiä kertyi kalenteriiin aina äitien- ja isäinpäivien ja juhannuksen tiimoille.

– Viisitoista vuotta sitten isäni muutti Haaparantaan. Silloin lähti tavallaan tuki ja turva pois minulta esiintymisen suhteen. Joten minä sain itse alkaa kiertää muusikkona, Aila kertoo.

Keikkoja Suomessa Aila on heittänyt muutaman kerran. Bålstan Varpsundissa hän on esiintynyt sitä useammin.

– Esitän mieluiten tätä vanhaa, perinteistä musiikkia, Aila tähdentää. Valssia, tangoa, humppaa. Ehkä siksi, että isä aina soitti tätä musiikkia.

Tämänpäiväiseen konserttiin Solängenin dementia-asuntolassa Aila sisällyttää kevätlauluja ja iloisia lauluja.

– Vanhoja, tuttuja lauluja, jotta yleisö laulut osaa ja voi laulaa mukana, Aila kertoo.

Yleisön palaute on Ailan mukaan samanlainen, riippumatta siitä, missä puitteissa sitten esiintyykään.

– Jos he tykkäävät, niin he näyttävät sen myös. Palautetta on!

Aila on esiintynyt myös ruotsinkielisillä hoito-osastoilla. Tuolloin ohjelmistoon kuuluu duu-rivoittoisempaa, ruotsalaista musiikkia.

– Ruotsalainen musiikki on ehkä iloisempaa kuin suomalainen, vaikka toki ruotsalaistenkin laulujen joukosta löytyy haikeita kappaleita. Muttan ennen kaikkea  ruotsalaisen musiikin sointukulku eroaa suomalaisiin kappaleisiin verrattuna, Aila selittää.

Loppumusiikiksi konsertissa yleisö saa valita polkan tai slow-foxin välillä. Yleisön yhä empiessä vastaustaan Aila alkaa soittaa heille slow-foxia.

– Jos soittaisin polkan, niin ehkä te täältä ryntäämällä lähtisitte, ja eihän sellainen käy päinsä! Aila tokaisee, herättäen naurua useammassa, samalla kun he hiljalleen poistuvat rollaattoreillaan ulos käytävään.

Aila uppträdde på Solängen

Aila Mattila har uppträtt sedan barnsben. Hennes far, som spelade i orkester, var då hennes musikackompanjatör. Det var alltid kring mors och fars dag och kring midsommar som framträdandena brukade anhopa sig.

– För femton år sedan flyttade min far till Haparanda. Då blev jag på sätt och vis av med mitt stöd och min trygghet när det gäller framträdandena. Så jag hade inget annat val än att börja turnera på egen hand som musiker, berättar Aila.

På turné i Finland har Aila varit ett par gånger. Spelningarna ute på Varpsund utanför Bålsta har det blivit desto fler av.

– Jag spelar helst gammal, traditionell musik, preciserar Aila. Vals, tango, humppa. Kanske för att min far alltid spelade denna musik.

Till dagens konsert på Solängens demensboende har Aila tagit med sig vårsånger och glada melodier.

– Gamla, välkända sånger, för att publiken ska kunna sjunga med, berättar Aila.

Publikens respons är enligt Aila likadan, oavsett i vilka sammanhang hon uppträder.

– Om de gillar musiken, så visar de det också. Respons, det får jag!

Aila har också spelat på helt svenskspråkiga boenden. Då sjunger hon svensk musik som oftare går i dur.

– Svensk musik är kanske lite gladare än finsk, även om det finns vemodiga melodier bland de svenska också. Men framför allt skiljer sig harmonigången i svensk musik från den finska, förklarar Aili.

Som utgångsmusik får publiken välja mellan en polka och en slow-fox. När publiken ännu funderar på svarsalternativen börjar Aila att spela en slow-fox.

– Om jag skulle spela en polka för er så skulle ni säkert rusa ut härifrån, och så får det ju inte gå till! skämtar Aila och väcker skratt hos flera personer medan de stöder sig på sina rollatorer på väg sakta ut i korridoren.

Sidansvarig: Risto Hurskainen

2018-10-17