Blågulvita flaggan vajade / Sinikeltavalkolippu liehui

Den 24 februari firades Sverigefinnarnas dag över hela landet.

Dagen till ära hissades den officiella sverigefinska flaggan - tillsammans med Sveriges flagga - framför Håbo kommunhus.

Svenska Akademien beslutade 2012 att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.

Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till ca 710 000 personer. Tidvis har cirka en fjärdedel av Stockholms befolkning bestått av personer med finsk bakgrund.

Andelen kommuninvånare i Håbo som har finsk anknytning är hela 18,6 procent, vilket placerar Håbo på imponerande trettonde plats i Sverige när det gäller sverigefinnar sett till kommuninvånarandelen.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens kultur, språk och historia som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

- - -

24. helmikuuta juhlittiin Ruotsinsuomalaisten päivää pitkin Ruotsia. Päivän kunniaksi nostettiin ruotsinsuomalaisten virallinen lippu salkoon Ruotsin lipun viereen – Håbon kunnantalon edustalle.

24. helmikuuta on Ruotsin Akatemian vuonna 2012 säätämä Ruotsinsuomalaisten merkkipäivä Akatemian almanakassa.

Päätös perustuu muun muassa siihen seikkaan, että ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö. Ruotsinsuomalaisten määrää Ruotsissa arvioidaan noin 710 000 henkilön suuruiseksi. Ajoittain Tukholman väestöstä noin neljänneksellä on ollut suomalainen tausta.

Håbon kunnan suomalaistaustaisten osuus on 18,6 prosenttia väestöstä, joka sijoittaa Håbon kunnan vaikuttavalle 13. sijalle Ruotsin kuntien joukkoon mitä tulee ruotsinsuomalaisten kunnanasukkaiden osuuteen.

Syy siihen, että juuri 24. helmikuuta valittiin ruotsinsuomalaisen vähemmistökulttuurin, -kielen ja historian huomioimisen päivämääräksi johtuu siitä, että se on kansanperinteen tutkijan Carl Axel Gottlundin syntymäpäivä. Hän eli 1796-1875 ja oli suomalainen kansanrunoilija ja kirjailija.

Sidansvarig: Risto Hurskainen

2017-06-13