Ruotsinsuomalaisten päivä

Ruokala Pomonassa huomioitiin tänään ruotsinsuomalaisten päivä aivan erikoisella tavalla. Pomonan henkilökunta annosteli ahkerasti valmistamaansa karjalanpaistia ruokavieraiden lounaslautasille. Paisti perunamuusin kera oli selvästi suosikki, ja moni ruotsinsuomalainen kehui myös henkilöstön keittotaitoa. Ruotsalaisille ruokavieraille karjalanpaisti oli uusi mielekäs elämys.

Ruotsinsuomalaisten virallinen päivä, 24. helmikuuta, on vuonna 2013 Ruotsin akatemian säätämä merkkipäivä. Tuolloin huomioidaan ruotsinsuomalaisten historiaa, kieltä ja kulttuuria osana ruotsalaista kulttuuriperintöä.

Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö. Suomalaistaustaisia Ruotsissa arvellaan tällä hetkellä olevan noin 712 000 henkilöä.

Håbon kunnan suomalaistaustaisten määrä on 3700, siis 18,6 prosenttia väestöstä. Håbo on täten 13. sijalla Ruotsissa kuntien suomalaistiheyteen nähden.

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti on karjalainen perinneruoka, alun perin nimeltään ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko maahan sotien jälkeen evakkojenlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan mukana.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag uppmärksammades på ett särskilt sätt i restaurang Pomona i dag. Matgästerna serverades den finska maträtten Karelsk stek. Rätten serverades med potatismos och fick tummen upp av matgästerna, och flera sverigefinnar passade på att dessutom berömma restaurangpersonalens kokkonst. För de svenska matgästerna var Karelsk stek en ny och spännande bekantskap.

Sverigefinnarnas officiella dag, den 24 februari, instiftades av Svenska akademien 2013. Dagen är till för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 712 000 personer.

Antalet personer med finsk anknytning i Håbo kommun är 3700, det vill säga 18,6 procent av befolkningen. Håbo placerar sig därmed på 13:e plats i Sverige sett till sverigefinsk täthet.

Karelsk stek

Karelsk stek är en traditionell rätt från Karelenlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan. Maträtten kallades ursprungligen för krukstek eller för ugnstek. Sitt tillägg ”karelsk” fick maträtten när den spreds över hela Finlandlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan i och med evakueringen av karelernalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan under andra världskriget.

Sidansvarig: Risto Hurskainen

2017-06-13