Suomenkielisten palvelukseen

Svensk översättning finns längre ner på sidan.

Risto Hurskainen toimii Håbon kunnan suomen kielen hallintoalueen projektijohtajana. Hän aloitti työnsä joulukuussa 2011.

– Täällä kunnassa on mukava tehdä työtä suomalaisten puolesta, Risto kertoo. Esikoulu, vanhustenhoito ja suomenkielisten oikeus asioida kunnan kanssa suomeksi ovat alueita, joihin kunnan on kohdistettava erityistä työpanosta vähemmistölain mukaan.

Ruotsinsuomalaisten Håbolaisten tarpeiden kartoitus on paraikaa meneillään kunnan toimesta, sekä esikoulu- että vanhustenhoitopuolella.

– Kartoituksessa kysellään suoraan ja mutkitta ruotsinsuomalaisilta kuntalaisilta heidän toiveistaan ja tarpeistaan, jotta kunnan työpanosta ja valtion määrärahoja käytettäisiin mahdollisimman järkevästi toteuttaessa vähemmistölakia Håbon kunnassa.

Sukuaan kainuulaisjuurilta mutta Helsingissä syntynyt Risto on ehtinyt asua Ruotsissa jo yli nelisenkymmentä vuotta. Välillä hän ehti oleskella kolme vuotta Saksassakin.

– Joten minulla on tavallaan kokemusta tuplasta siirtolaisuudesta, Risto miettii. Kotiin Ruotsiin sieltä Saksan maalta joskus koti-ikävä oli, hän muistelee.

Hän kehottaa kuntalaisia huoleti ottamaan häneen yhteyttä suomeksi, kun asiaa ilmaantuu.

– Onhan se kansallisia vähemmistöjä ja vähemmistökieliä koskevassa laissakin säädetty – suomeksi saa ottaa yhteyttä kuntaan, kun se suomen kielen hallintoalueeseen kuuluu, Risto päättää.

Yhteystiedot: Risto Hurskainen, puh. 0171-525 20, sähköposti: risto.hurskainen@habo.se

Till tjänst för finskspråkiga

Risto Hurskainen är projektledare för Håbo kommuns arbete med finskt förvaltningsområde sedan december 2011.

– Det är inspirerande att arbeta för de finskspråkigas bästa här i kommunen, berättar Risto. Förskola och äldreomsorg på finska och de finskspråkigas rättighet att vända sig till kommunen på finska är områden som kommunen enligt minoritetslagen måste ha särskild beredskap för.

Två kartläggningar pågår som bäst när det gäller de finskspråkigas behov i kommunen: förskola och äldreomsorg.

– I kartläggningarna frågas det rakt på sak om de finskspråkigas önskemål och behov. Kartläggningarna är viktiga för att kommunens arbetsinsatser och statsbidraget som kommunen får till detta arbete ska kunna användas så förnuftigt som möjligt, säger han.

Risto föddes i Helsingfors men har sina rötter i Kajanaland norröver. Han har hunnit bo i Sverige över 40 år. Dessutom vistades han i Tyskland under tre år.

– Så på sätt och vis har jag erfarenhet av ett dubbelt invandrarskap, funderar Risto. Visst längtade jag hem till Sverige emellanåt från Tyskland, minns han.

Han uppmanar kommunborna att ta kontakt med honom på finska, om det dyker upp något de behöver hjälp med.

– Det är ju till och med reglerat i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk – man har rätt att ta kontakt med sin kommun på finska, om den tillhör finskt förvaltningsområde, avslutar Risto.

Kontaktuppgifter: Risto Hurskainen, tel. 0171-525 20, e-post: risto.hurskainen@habo.se

Risto Hurskainen

Sidansvarig: Risto Hurskainen