Finsk dokumentärfilm (2018).
Med svensk text. Åldersgräns: 15 år

Mercedes Bentso

Aldrig mer
är en dokumentärfilm som följer den finska rapparen Mercedes Bentsos (Linda-Maria Roine) liv, som präglas av utanförskap, drogmissbruk och våldsamma män. Låtskrivandet blir ett sätt för henne att få ut ångesten, och så småningom lyckas hon också få grepp om sitt liv och lämna den destruktiva världen bakom sig.

Filmen berättar på ett särskilt berörande sätt om kvinnor i olika åldrar, mammor och döttrar, som inte ger upp trots tuffa erfarenheter. Den skildrar även de kvinnliga rapparnas gemenskap inom en mansdominerad bransch där machokulturen är stark och en kvinnas roll snålt tillmätt.

Längd: 1 t 8 min.

Tid: onsdag 3 april kl. 19.00
Plats: BioBorgen, Bålstavägen 14, Bålsta

Hämta din fribiljett på Håbo bibliotek. Biljetterna släpps den 22 mars.

Finskt förvaltningsområde i samarbete med

Ei koskaan enää

Suomalainen dokumentti (2018).
Tekstitys ruotsiksi. Ikäraja: 15v.

Ei koskaan enää
on dokumenttielokuva räppäri Mercedes Bentson (Linda-Maria Roine) elämästä, jota ovat leimanneet ulkopuolisuudentunne, huumeidenkäyttö ja väkivaltaiset miehet. Musiikin kirjoittamisesta tulee hänelle keino päästä irti ahdistuksesta, ja musiikin avulla hän onnistuu myös vähitellen saamaan otteen elämästään ja jättämään destruktiivisen ympäristön taaksensa.

Elokuva kertoo erityisen koskettavasti eri-ikäisistä naisista, äideistä ja tyttäristä, jotka eivät luovuta raskaista kokemuksista huolimatta. Se kuvaa myös naispuolisten räppäreiden yhteisöllisyyttä miesvaltaisella alalla, jossa machokulttuuri on vahva ja naisen rooli ahdas.

Kesto: 1 t 8 min.

Aika: keskiviikkona 3. huhtikuuta klo 19.00
Paikka: BioBorgen, Bålstavägen 14, Bålsta

Hae ilmaislippusi Håbon kirjastosta.
Liput ovat noudettavissa 22.3. lähtien.

Suomen kielen hallintoalueen ja NBV:n välinen yhteistyö

Sidansvarig: Risto Hurskainen

2019-03-12