Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

Vill du hjälpa till med valet 2018?

En röstmottagare vid ett skrivbord för förtidsröstning.

Vill du hjälpa till med valet den 9 september 2018? Nu söker vi dig som intresserad av att vara röstmottagare.

Röstmottagare i vallokal under valdagen

Som röstmottagare är din uppgift bland annat att:

• upprätthålla god ordning i vallokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • hjälpa de väljare som ber om det
  • granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning

Under valet kommer alla röstmottagare placeras i ett arbetslag i våra valdistrikt (kommunen har tio valdistrikt). Varje arbetslag kommer ha en ordförande och en vice ordförande samt sex röstmottagare. I en vallokal ska det alltid finnas minst tre röstmottagare samtidigt. En av dessa ska vara ordförande eller vice ordförande, som fungerar som arbetsledare.

Röstmottagare under förtidsröstning

Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår fram till och med valdagen den 9 september 2018. Även till förtidsröstningen behövs ett antal röstmottagare för att ta emot förtidsröster. I en förtidsröstningslokal ska det alltid finnas minst två röstmottagare samtidigt.

I Håbo kommun sker förtidsröstningen i kommunhuset i Bålsta under hela perioden. Dessutom kommer det att finnas några tillfälliga röstmottagningsställen. Mer information om detta kommer.

Att vara röstmottagare i Håbo kommun 2018

Som röstmottagare måste du genomgå en utbildning för att få vara röstmottagare. Som röstmottagare behöver du vara hjälpsam och vänlig samt mycket noggrann. Du ska se till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Ersättning för arbete på valdagen

Om du är röstmottagare på valdagen får du en ersättning som bestäms av kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har beslutat om följande ersättningsnivåer:

Ordförande i valdistrikt: 2700 kronor
Vice ordförande i valdistrikt: 2700 kronor
Röstmottagare m.fl. som tjänstgör i valdistrikt: 2300 kronor
Deltagande i obligatorisk utbildning: 400 kronor
Ersättning för iordningsställande av lokal dagen innan valdagen: 400 kronor

Ersättning för arbete med förtidsröstningen

Är du röstmottagare vid förtidsröstningen blir du timanställd. Valnämnden har beslutat att ersättning ska betalas ut med 165 kronor i timmen. Beslut för 2018 har ännu inte tagits.

Utöver detta får du även 400 kronor i ersättning när du är med på den obligatoriska utbildningen för röstmottagare.

Vill du arbeta som röstmottagare?

Webbanmälan för röstmottagare har nu stängt. Är du ändå intresserad av att vara röstmottagare kan du skicka e-post till kommunstyrelsen@habo.se alternativt ringa 0171-52500.

Sidansvarig: Sara Widströmer

2018-03-16