Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Natur, cykelturism och boende i fokus på nätverksträff för besöksnäringen

Vid lunchtid i fredags hade näringslivsenheten en digital nätverksträff för besöksnäringen. De 25 deltagarna kom med många idéer på vad som kan göras för att utveckla besöksnäringen i Håbo.

Besöksnäringsstrateg Lotta Samuelsson från Region Uppsala inledde mötet med att berätta om den strategi för besöksnäringen som Region Uppsala antog i höstas. I den pekas tre inriktningsområden ut: företagande, destinationer och platser samt marknadsföring, som de viktigaste områdena att arbeta med för att utveckla besöksnäringen i länet. Lotta berättade också kort om det arbete regionen påbörjat tillsammans med Upplandsstiftelsen och Håbo och Enköpings kommuner kring en cykelled genom de två kommunerna.

Pandemin har skapat en stor osäkerhet och det är viktigt att nu jobba tillsammans, sa Lotta Samuelsson och tillade att det är positivt att intresset för”svemester” består.

Därefter berättade Katarina Bergstedt från Sweden by Bike om det stora intresse för cykelturism som finns både inom Sverige men också internationellt. I Sverige finns många möjligheter att turista på cykel och Katarina poängterade att kunderna kommer när det finns ett tydligt erbjudande. Håbo har ett avtal med Sweden by Bike angående paketering och marknadsföring av cykling i kommunen. De kan också stötta med rådgivning och planering av paket och hur man blir ett cykelvänligt resmål.

Läs mer om Sweden by Bike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På agendan stod också presentation av så kallade kayakomater, där man på flera ställen i Sverige kan hyra kajak och stand-up-paddleboards på obemannade stationer. Anna Roos Gorthon från Kayakomat söker nu franchisetagare i Håbo för lansering till sommaren. Konceptet har bara funnits i ett par år men bidrar till både ökad hållbarhet och utbud av aktiviteter. I kayakomaten kan man hyra kajak eller stand-up-paddleboards inklusive paddlar och flytvästar via en app i telefonen.

Läs mer om Kayakomat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håbo kommun kommer i sommar marknadsföra Håbo som besöksmål via sociala medier och ett uppslag i lokaltidningens sommarbilaga. Årets större evenemang är Håbo festdag 27 augusti, nationaldagen i Skokloster, valborgsfirande i Kalmarsand, midsommarfirande i Skokloster och invigningen av aktivitetsområdet vid ishallen runt skolavslutningen, och som sen kommer vara öppen med aktiviteter under hela sommaren.

Läs mer om aktivitetsparken

Flera idéer för att utveckla besöksnäringen i Håbo vädrades och en viktig fråga är hur man ska försäkra sig om att det finns boende för besökare. Andra frågor som dök upp var huruvida besökare har användning av papperskarta eller om människor numera mest använder mobilen.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster