Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Populära företagsbesök främjar näringslivet i Håbo

Bålstasläpet är ett av de företag som har fått besök av Jenny Lindberg och Helene Zeland Bodin. Här tillsammans med ägare Niclas Hedberg.

Håbo kommun ska vara en plats där det är enkelt och roligt att driva företag. Nu träffar kommunalrådet Helene Zeland Bodin (C) och näringslivschefen Jenny Lindberg så många företag som möjligt för att ta reda på hur kommunen bäst kan stödja det lokala näringslivet.

Det var i början av året som Helene Zeland Bodin efterlyste företag som ville få besök från kommunen. Tanken med besöken är att företagen ska få berätta om sin verksamhet och vad kommunen kan göra för att skapa bättre förutsättningar för utveckling och responsen har varit väldigt positiv.

Företagarna är jätteglada och flera vågade inte hoppas på besök eftersom det var så många som anmälde intresse. Men vår ambition är att alla företag som vill ska få besök av oss, säger Helene.

Under besöken får företagen berätta om sin företagsresa, men också om vilka behov de har och hur de tycker att kommunikationen med kommunen fungerar.

Det har varit både ris och ros, men riset är viktig för oss för att vi ska kunna utveckla dialogen och näringslivsklimatet, säger hon.

Hittills har du besökt ett 15-tal företag och vad är din främsta reaktion?

Det jag framförallt slås av är den enorma drivkraft och entreprenörskap som finns. Det unika med Håbos näringsliv är att det finns så många små företag och de är med och skapar vårt samhälle.

Hon menar att de små företagen inte alltid syns men de är med och skapar bredden i det lokala näringslivet och de är en viktig tillväxtfaktor. Men det är inte bara små företag som fått besök, även de med fler än femtio anställda har fått besök av kommunalrådet och näringslivschefen.

I samarbetet med näringslivet anser Helene att företagslotsen är det viktigaste stödet som kommunen kan ge.

Näringslivsenheten kan lotsa företagen så att de hamnar rätt och får just det stöd som de behöver. Företagslotsen blir en väg in så företagaren inte bollas runt mellan flera olika verksamheter, säger hon.

En annan styrka i näringslivsarbetet är de olika typer av möten och träffpunkter som finns. Här kan företagen träffa både varandra, politiker och tjänstemän. Mötena har olika syften, teman och konstellationer.

Ett sådant tema är Tillsammans mot 4,0, där målet är att vi ska få 4,0 i Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet, och vi är på väg. Vi är tydliga med vad som ska göras, men vi måste samtidigt säkerställa att det är relevant för företagen, avslutar Helene Zeland Bodin.

Under 2021 klättrade Håbo kommun 44 platser i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets alla kommuner. Kommunen avancerade från 206:e till 162:a plats och var i och med det bäst i länet.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster