Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Nätverksträff för besöksnäringen i Håbo

Två gånger om året bjuder Håbo Marknads AB in till nätverksträff för aktörer inom besöksnäringen i kommunen. Här diskuteras om aktuella ämnen i branschen och hur vi kan stärka näringen lokalt. 

Jenny Lindberg, Håbo Marknads AB hälsade de 25 deltagarna välkomna och berättade vad som är aktuellt för branschen just nu:

  • Turistinformationen i Skokloster kommer i år att bedrivas på entreprenad av Sonia Thunman Larsson som arbetat i där under två säsonger. Sonia kommer att bedriva turistbyrå och souvenirbutik i Stenhuset i Skokloster.
  • I år kommer man kunna hyra cyklar i Krägga café och lanthandel. Platsen kommer att fungera som en turistinfopunkt varifrån man ska kunna utgå för utflykter och hitta information om upplevelser i framför allt Håbo. Aktörer inom besöksnäringen i Håbo uppmanas lämna informationsmaterial i broschyrstället i cafét innan sommarsäsongen drar igång.
  • Jordsbruksverket har utlyst 8 miljoner kronor till projekt som skapar ”regionala och lokala måltidsupplevelser i kulturhistoriska miljöer”. Ansökan måste ske innan den 30 april.
  • Regeringen genomför nu en utredning för ”En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring” som ska presenteras den 1 december. Utredningen ska kartlägga näringens behov och hinder och föreslå insatser.

Beate Tjernström (på bilden ovan) från Sågarbo Herrgård i Älvkarleby berättade därefter om arbetet med herrgården och produkten. Genom kontakter med agenter och resebolag i Europa arbetade man upp rutiner för vilka kunderna är, vad de vill ha och hur man kan tillmötesgå detta. Idag är gården under tio veckor fullbokad via dessa europeiska agenter med resenärer från Tyskland, Schweiz, Österrike som kommer med egna guider och får ett fullt planerat veckoprogram. Resten av året bokas stugorna av eko- och naturturister som söker lugn och vill uppleva natur och fiske. Läs mer om Sågarbo på www.sagarboherrgard.selänk till annan webbplats

Karin Södergren från Region Uppsala berättade om hur man arbetar kring besöksnäringen på länsnivå, och om projektet ”Hållbar produktutveckling med fokus på natur- och kulturturism” i Uppsala län som löper 2016-2019. Projektet innehåller flera delar, bland annat 3D-visualisering av fem av länets största besöksmål, varav Skokloster Slott är ett, samt utbildning i värdskap och ambassadörskap. Det ska också tas fram en modell för hur man skapar säljbara produkter. Projektet finansieras av Tillväxtverket, Region Uppsala och länets kommuner.

Länsstyrelsens representant Martina Dernroth berättade därefter om vilka stöd man som företagare, organisation eller förening kan söka för att främja landsbygdsutveckling i vår bransch. Det är framför allt tre stöd som är aktuella för besöksnäringen:

  • Stöd för rekreation och turism
  • Stöd för utveckling av natur- och kulturmiljöer
  • Stöd för utveckling av hembygdsgårdar

Länsstyrelsen erbjuder också utbildning och rådgivning till subventionerat pris. Läs mer om dessa stöd på Länsstyrelsens webb: www.lansstyrelsen.se/uppsalalänk till annan webbplats eller kontakta handläggarna för denna typ av stöd: Martina Dernroth på 010-22 33 235, martina.dernroth@lansstyrelsen.se eller Trifa Kader på 010-22 33 302, trifa.kader@lansstyrelsen.se

Sidansvarig: Jenny Lindberg

2018-05-29

Näringsliv och arbete

Klicka för support
Stäng supportfönster