Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Näringslivsklimatet diskuterades på frukostmöte

Närmare 70 företagare träffades på tisdagmorgonen på Åbergs Museum för att diskutera Håbos näringslivsklimat.

Lars-Erik Sandhgren, vd för Håbo Marknads AB inledde morgonens företagarträff med att prata om resultatet av den senaste mätningen av Svenskt Näringslivs ranking av kommuner. Håbos resultat har i denna mätning fallit under tio år i rad. Nu vill både företagare och kommun göra något åt näringslivsklimatet i Håbo.

Några positiva nyheter presenterades av Lars-Erik, Jenny Lindberg och Lena Eklund-Gabrielsson vid Håbo Marknads AB:

  • Håbo ligger i Stockholmsregionen som står för 45% av sveriges BNP
  • Håbo är sjunde säkraste kommunen i Sverige att bo i.
  • Företagare, politiker och tjänstemän bjuds in till gemensamt näringslivsmingel i Krägga den 6 september – samarrangemang med Upplands-Bro kommun.
  • Nationaldagen i Skokloster lockade 7000 personer, fantastisk marknadsföring för Håbo.
  • Lyft i Krägga: Leaderprojekt att rusta upp järnvägsbanken har startat och Krägga Lanthandel och Café har utökat verksamheten med fullständiga rättigheter och uteservering.
  • Galleriet i stenhuset håller öppet även i sommar genom ett samarbete mellan Håbo Marknads AB, Håbo kommun Kultur- och Livsmiljö och Sonia Thunman Larsson som driver turistinformationen.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv Uppsala var inbjuden för att prata om Håbos låga resultat i näringslivsrankingen. Hon har mycket kontakt med Håbos företagare och berättade om deras upplevelser av hur näringslivet värderas i kommunen. Det är viktigt att man hittar känslan av gemenskap mellan företagare och kommun, egentligen vill ju alla samma sak. De privata företagen i Håbo sysselsätter 3 900 personer vilket motsvarar skatteintäkter på ca 700 miljoner kronor vilket i sin tur motsvarar 5 200 förskoleplatser eller 1 400 sjuksköterskor. Ett smart sätt att få in mer pengar till kommunens kassa är att låta företagare skapa jobben. Läs mer om näringslivsrankingen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Därefter bjöd Lars-Erik Sandhgren upp de lokala företagarföreningarna som fick presentera sig och berätta att man gemensamt vill lyfta näringslivsklimatet med kommunen.

Håbo Marknads AB föreslår att vi efter sommaren startar upp arbetsgrupper med företagarföreningarna, tjänstemän, politiker och företagare för att hitta en gemensam agenda för näringslivsklimatet, ett arbete som Anna-Lena Holmström och Svenskt Näringsliv gärna deltar i.

Lars Björklöf, Mats Månsson och Christoffer Björklöf från Bålsta Tennisklubb berättade därefter om sitt arbete med sponsoravtal och bjöd in lokala företag att samarbeta kring föreningsliv och ungdomsaktiviteter. Klubben arrangerar också nationella tävlingar med deltagare från hela landet flera gånger årligen. Läs mer om Bålsta tennisklubb här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hela frukostmötet bjöds in till Enköpingsfestivalen som går av stapeln 6-8 juli i idrottshuset i Enköping med artister som Magnus Uggla, E-Type,Lisa Ajax, markoolio och Hoffmaestro. Läs mer om Enköpingsfestivalen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Karin Lindberg från Relation pratade om Relations fyra ledord: kunskap, inspiration, affärskontakter och glädje, och bjöd in till Relationsbåten E18 som avgår den 26 oktober med företagare från Enköping, Håbo oc Upplands-Bro. Talare på resan är bland annat Johan Rheborg. Läs mer om Relation här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ingrid Ljungkvist, vikingaguide, berättade om Håbos natur och kultur och erbjuder guidningar i kommunen med historiska teman.

Robin Welch tog upp frågan om platser för nätverkande. För ett antal år sedan arrangerade företagarföreningarna pubkvällar där man kunde mötas och skapa nya kontaketr. Nu finns möjlöighet att företagare kan träffas på Elektra Taverna på måndagar eftersom de håller stängt för allmänhet men kan hålla öppet om minst 30 personer kommer till företagspub. Kan någon av företagarföreningarna starta upp detta?

Avslutande ord denna morgon kom från Carina Lund, kommunalråd i Håbo. Hon lyfte det faktum att vi gemensamt skapar det samhälle vi vill ha, och att det är toppen att vi nu startar upp det här samarbetet mellan företagare och kommun för att det ska bli bättre!

Sidansvarig: Jenny Lindberg

2018-05-29

Näringsliv och arbete

Klicka för support
Stäng supportfönster