Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Idéverkstad för Stenhusets framtid

Över tjugo personer träffades på Skokloster Macken på onsdagkvällen för att prata om vad man önskar ska hända i Stenhuset i Skokloster. Idéer som hantverkscentrum, kontorshotell och lyftes fram och plockades upp av Jenny Ekerljung från Coompanion, en av de parter som är på väg att starta ett leaderprojekt kring framtidens Stenhus.

Kvällens träff handlar om besöksmålet Skoklosters utveckling. Håbo Marknads AB som arbetar med frågor som rör besöksnäring och turism har länge sett en stor potential i platsen och har efter flera års diskussion gått samman med Skokloster Slott, Håbo kommun Kultur och Livsmiljö samt Coompanion som är en ideell förening som arbetar med socialt och kooperativt företagande med avsikt att söka EU-medel för att öppna upp Stenhuset för både allmänhet, föreningar och företag.

- Det är jätteroligt att ta del av Skoklosterbornas idéer, det här är ju deras hembygd och viktigt att de är delaktiga i utvecklingen, säger Jenny Lindberg, Håbo Marknads AB.

Under mötet fick deltagarna diskutera och fundera över vad som är önskvärt och möjligt vad gäller Stenhuset som är en mycket gammal och i vissa fall ömtålig byggnad. Tanken som de fyra parterna haft från början är att skapa ett centrum för kultur och hantverk för hela länet. Bottenvåningen bör vara öppen för besökare och de övre våningarna kan då användas till föreningar och företag med passande verksamheter. Vissa lokaler kan användas för evenemang som föredrag, konserter, workshops och kanske också som festvåning för privata tillställningar.

Leaderprojekt ska främja landsbygden och ha en lokal förankring. Håbo ingår i Leader Mälardalen som omfattar åtta kommuner norr om Mälaren. Endast ett projekt har hittills startats i Håbo denna programperiod som sträcker sig mellan 2014-2020.

Jenny Ekerljung, Coompanion

- Vi blev kontaktade av Jenny Lindberg och Rebecka Enhörning vid Skokloster Slott under våren, berättar Jenny Ekerljung från Coompanion.

- Under tiden vi samtalade kom vi fram till att tankarna kring utvecklingen av Stenhuset lämpade sig mycket väl för ett leaderprojekt och det går vi nu vidare med.

Coompanion är en ideell förening som arbetar i hela Uppsala län och har ett nationellt uppdrag att främja kooperation. Verksamheten är inriktad på samverkan, lokal utveckling, social innovation och kulturella och kreativa näringar (KKN). Diskussionerna på mötet i Macken rörde sig kring typiska turistaktiviteter som utställningar och café till frågan kring husets flexibilitet – går det att använda som kansli vid idrottstävlingar? Digitalt museum? Mobil arbetsplats för hemföretagare?

- Vi har haft verksamhet i Stenhusets bottenvåning de senaste tre sommarsäsongerna, säger Jenny Lindberg, Håbo Marknads AB.

- Det vi hoppas på är att hela huset ska fyllas med kreativa och lokala krafter med någon form av öppen verksamhet i bottenvåningen så allmänheten kan komma in och uppleva detta unika hus.

Nu går man vidare med en projektansökan och hoppas på en uppstart redan under våren 2018. De som deltog i mötet kommer att bli kontaktade för en fortsättning på idéverkstan. Läs mer om Leader Mälardalen och hur man startar projekt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster