Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@398d4d9c
org.mozilla.javascript.Undefined@398d4d9c
org.mozilla.javascript.Undefined@398d4d9c
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@398d4d9c
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Håbo kommun har Sveriges första näringslivsinspiratör

Porträtt av Susanna Engström, Håbo kommuns näringslivsinspiratör.

Susanna Engström i Håbo är Sveriges första näringslivsinspiratör. Hon ska bland annat sprida kunskap om ”entreprenöriellt tänkande”. Det är till exempel att vara nyfiken och att söka efter lösningar på problem som dyker upp.

- En viktig del i min tjänst är att vara en länk mellan skolan, näringslivet och Håbo kommun, säger hon.

Entreprenörskap. Många av oss tänker nog på företagande när vi hör det. Men nuförtiden står ”entreprenörskap”, enligt många forskare, för ett sätt att tänka och att vilja lära för livet.

- Människor som lär för livet är ofta mer nyfikna, kreativa och inne på att samarbeta och söka lösningar. Det är precis sådana egenskaper som både barn, ungdomar och vuxna behöver utveckla för att klara av tillvaron i vårt moderna och digitala samhälle.

Det säger Susanna Engström. Hon är Håbo kommuns näringslivsinspiratör och unik i Sverige eftersom hon än så länge är den enda som har den titeln.

Det ligger helt rätt i tiden att ha en näringslivsinspiratör. Idéer om entreprenöriellt tänkande och att lära för livet finns sedan länge i till exempel skolans styrdokument.

Samarbetar med skolan

Ett sätt för unga att utveckla sitt entreprenöriella tänkande är att prova på att vara företagare. Här i Håbo har vi Fridegårdsgymnasiet som är en av landets allra bästa skolor när det gäller Ung Företagsamhet (UF).

- Jag har under flera år varit mentor för UF-företag på gymnasiet. Jag har hållit föreläsningar för åttondeklassare om hur det är att driva eget. Jag har också suttit i juryn för UppfinnarOlle som är för elever i årskurs fem, säger Susanna Engström.

Stor erfarenhet av företagande

Susanna Engström har själv varit egenföretagare. Hon hade en firma med hjälpmedel för äldre och personer som har funktionsnedsättningar. Som företagare hade hon kontakt med Håbo Marknads AB och byggde upp ett stort nätverk av företagskontakter, som nu kommer Håbo kommun till del.

- Som näringslivsinspiratör kommer jag bland annat att vara en länk mellan kommunens skolor och olika arbetsgivare, så att skolorna är uppdaterade om vilka kompetensbehov arbetsgivarna har. Samtidigt vill jag gärna bidra till att fler elever upptäcker entreprenöriellt tänkande.

Hjälpa unga framåt

Susanna Engström arbetar inom en ny enhet som startat i Håbo kommun under 2017. På enheten för Studie- och karriärvägledning ska medarbetarna bland annat hjälpa ungdomar och unga vuxna att upptäcka olika möjliga vägar framåt i livet.

En del av det arbetet handlar om att nå unga vuxna som har hoppat av skolan och kanske hamnat i utanförskap. Håbo kommun satsar sedan en tid tillbaka medvetet för att nå dessa unga vuxna.

- För många unga kommer vägen framåt att handla om att fortsätta plugga. För andra kan det vara att få komma ut i praktik. Det är ett exempel på när jag kommer in, säger näringslivsinspiratören Susanna Engström.

Hitta praktikplatser

Under hösten 2017 gör Susanna Engström därför en stor kartläggning av vilka praktikplatser som finns i Håbo. Det handlar om praktikplatser både hos de lokala företagen och inom Håbo kommun, som ju är en stor arbetsgivare.

- Vi vill alla våra ungas bästa. Genom att alla arbetsgivare i Håbo delar med sig av erfarenheter, ställer upp med praktikplatser eller tar emot unga på andra sätt hjälper de till att utbilda Håbos framtid, säger Susanna Engström.

Sidansvarig:

2017-12-01

Näringsliv och arbete

Klicka för support
Stäng supportfönster