Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Nyanlända får praktik hos lokala företag

Håbo kommun och Arbetsförmedlingen har haft en andra träff för nyanlända personer som vill ut i arbetslivet. Ett tjugotal deltagare fick information om hur man kommer ut i jobbspår eller praktik och så småningom i yrkeslivet.

Under tre månader har integrationsprojektet pågått i Håbo Marknads regi. Annelie Iggström började som projektledare i oktober och har hittills hjälpt ett tiotal personer ut i praktik eller annan form av sysselsättning.

- Jag har kontakt med både företag och arbetssökande och har fått mycket positiv respons från näringslivet, säger Annelie Iggström.

- Det märks att företagen har brist på personal, många vill ha hjälp att hitta rätt kompetens.

Håbo kommuns SFI-undervisning (Svenska för invandrare) ligger i Solna eftersom den upphandlade parten har lokaler där, men man samarbetar också med Upplands-Bro KomVux när det gäller språkundervisning för nyanlända. I både Bro och Solna finns möjlighet för SFI-eleverna att delta i så kallade Jobbspår, vilket innebär att man parallellt med språkundervisningen på SFI gör praktik eller deltar i yrkesutbildning. På så sätt får man arbetslivserfarenhet samtidigt som man tränar svenska utanför skolsalen på SFI.

- I Bro finns jobbspår för vårdbiträde, caféverksamhet och lagerarbete och i Solna för undersköterska och barnskötare, berättar Annelie Iggström.

Annelie träffar både företag och nyanlända och kan på så sätt matcha behoven från båda håll.

- Jag kartlägger de enskilda personernas utbildningar och kompetenser och kan då hitta den person som passar för ett specifikt företag, säger Annelie.

Projektet som drivs av Håbo Marknads AB är finansierat av DUA, Delegationen för Unga och Nyanlända och pågår under ett år. Hittills har ett tiotal personer fått praktikplatser eller annan typ av sysselsättning via projektet. På bilden ovan syns arbetssökande och ett av Håbos tillväxtföretag som erbjuder praktikplatser.

- Jag har fått ett jättebra gensvar från de lokala företagen, säger Annelie Iggström.

- Jag tror att vi kommer kunna hjälpa de flesta nyanlända som har behov att komma ut i arbetslivet tills projektet löper ut.

Läs mer om integrationsprojektet här.

Sidansvarig: Jenny Lindberg

2019-02-07

Näringsliv och arbete

Klicka för support
Stäng supportfönster