Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Upphandling i fokus på Träffpunkt näringsliv

Ett trettiotal deltagare slöt upp till den digitala mötesplatsen Träffpunkt näringsliv på torsdagen. Dagens ämne var hur vi kan möjliggöra för fler lokala företag att delta i kommunens upphandlingar.

Håbo kommuns upphandlingschef Ulla Hannegård inledde mötet med att berätta hur upphandlingsförfarandet går till, och vilka alternativ som finns för att delta i större upphandlingar trots att man kanske är ett mindre företag. I Håbo specificerar man i en del upphandlingsunderlag att man ser positiv på samarbete kring anbudet för att tydliggöra för mindre företag att det är en möjlighet.

Malin Bergman Solming, ordförande i Företagarna Håbo och ägare av företaget InfraGeoTech tog därefter upp ett positivt exempel på ett lokalt samarbete när det gäller upphandling. Malin berättade om hur man startade upp Träffpunkt Upphandling tillsammans med Håbo Företagare och Ulla Hannergård för flera år sedan med målet att kommunen skulle få in fler lokala företag som leverantörer. En del i detta arbete är att beställaren har kännedom om de lokala företagen och vad de erbjuder, och då är ett sätt att bjuda in dem i förarbetet kring upphandlingen. Malin berättade om att Eva Öberg från upphandlingsavdelningen hörde av sig till InfraGeoTech för att diskutera upphandlingsunderlag inför en upphandling inom deras bransch. Det gav en bra dialog kring vad upphandlingsunderlaget behövde innehålla och InfraGeo Tech fick dela med sig av sin expertkunskap. Det här var ett bra exempel på hur man bör göra inför större upphandlingar för att förstå vilka alternativ och möjligheter som finns för just den aktuella upphandlingen.

Magnus Johansson är konkurrens- och upphandlingsexpert vid Företagarnas riksorganisation och pratade om hur företagen kan samarbeta vid offentliga upphandlingar. Små och medelstora företag kan vara för små för att kunna delta i större upphandlingar. Magnus tog upp konkurrenslagen och LOU och hur de båda lagarna reglerar upphandlingar. Han berättade också att det är fullt möjligt att samarbeta kring offentliga upphandlingar, och till exempel åberopa annat företags kapacitet. När man går in i samarbeten är det viktigt att reglera ansvarsfördelningen via avtal.

Under den efterföljande diskussionen kom frågan kring hur både företag och förvaltning får kännedom om varandra och om kommande upphandlingar. På kommunens hemsida finns ett företagsregister där både allmänhet och tjänstemän kan hitta lokala leverantörer och den kommer nu marknadsföras internt för att kommunens tjänstemän ska känna till den.

Företagsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Både större upphandlingar och direktupphandlingar (för belopp under 615.000 kronor) annonseras via vertyget Kommers och här kan företagen registrera sig och få då mejlutskick om upphandlingar i den bransch man angett intresse för.

Kommers avtalsdatabas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster