Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Västerhagsvägens äldreboende

Vi har tillsammans med det kommunägda bostadsbolaget Håbohus byggt ett nytt äldreboende på Västerhagsvägen intill Kyrkcentrum i Gamla Bålsta. Inflyttningen ägde rum under februari 2022.

Västerhagsvägen är ett äldreboende som invigdes i februari 2022. Det är lokaliserat i gamla Bålsta i närheten av Magdalenakyrkan och kyrkcentrum. Verksamheten ligger fint belägen nära skog och natur och har 60 lägenheter fördelade på tre plan och sex avdelningar. På fyra avdelningar bor personer med somatiskt åldrande och på två avdelningar har vi boende med demenssjukdom. Alla lägenheter är på 33 kvadratmeter och utgörs av ett rum med pentry i hallen och ett stort badrum. Avdelningarna erbjuder ett stort vardagsrum och ett stort kök/matrum. Till varje avdelning så finns en stor inglasad balkong där fönsterna kan skjutas åt sidan under varma sommardagar. Till verksamheten finns en stor inhägnad trädgård med ett växthus, pergola, sittplatser och en promenadslinga.

Vi lagar all mat på plats på Västerhagsvägen och varje dag serverar vi frukost, lunch och middag samt kaffe och något gott till. Om du som boende också vill få mellanmål så kan vi alltid ordna det. Vårt boende ska ge en god omvårdnad och ta hänsyn till behovet av självbestämmande, trygghet och livskvalitet. Vår personal har den utbildning och kompetens som krävs för att kunna erbjuda dig som boende en verksamhet med god kvalitet. För bästa trygghet och service har vi sjuksköterskor i tjänst hela dygnet. Efter att sjuksköterska initierat ett hembesök så kan läkarbesök även ordnas en gång per vecka. Under dagtid finns också möjlighet att få hjälp av arbetsterapeut och fysioterapeut. Du som boende har en kontaktperson som ansvarar för att din vardag ska bli så bra som möjligt utifrån dina önskningar och behov.

Frågor och svar

Vi blir fler och fler äldre i kommunen vilket har ökat behovet av ett nytt äldreboende. Det tidigare och äldre boendet Pomona hade inte den kapacitet som krävdes för att tillgodose det här ökade behovet och därför fattades ett beslut 2018 om att bygga det nya äldreboendet på Västerhagsvägen (se dokument nedan under Beslutsunderlag). I dagsläget hyr Håbo kommun även boendeplatser i andra kommuner och planeringen för ett nytt särskilt boende har också skett för att göra det möjligt för så många invånare i Håbo som möjligt att bo inom kommunen under hela livet. Boendet har tillkommit genom en förtätning i en del av Bålsta med bra närhet till naturmiljöer.

Västerhagsvägen är ett särskilt boende med sex avdelningar, där två avdelningar har inriktningen demens och fyra avdelningar har inriktningen somatik. Somatik innebär att du som boende har ett stort behov av omvårdnad på grund av fysiska besvär, eller att du inte känner dig trygg hemma och därför har behov av att bo på ett särskilt boende som Västerhagsvägen. Du som har ett medicinskt behov kan genom ett biståndsbeslut hos vård- och omsorgsförvaltningen i kommunen bedömas ha möjlighet att få en plats på boendet.

Om du vill ansöka om att få en plats på boendet så behöver du kontakta våra biståndsbedömare på vård- och omsorgsförvaltningen. Längst ner på den här sidan så hittar du kontaktuppgifter om du vill göra en ansökan, har frågor eller vill ha mer information i allmänhet.

Byggnationen av det nya äldreboendet färdigställdes av Håbohus i november 2021.

Byggnationen påbörjades i december 2019 vilket innebär att projektet har tagit knappt två år att färdigställa rent byggmässigt. Innan byggstart så skedde dock ett planeringsarbete som tog cirka två år, så inräknat planering så har projektet totalt sett tagit ungefär fyra år att genomföra från start till mål.

Vi i Håbo kommun fick tillträde till det nya boendet i november 2021. Då påbörjade vi vårt arbete med att förbereda boendet inför verksamheternas inflyttning som skedde under februari 2022.

Under hösten 2021 så besökte vi det nya boendet och pratade med Håbohus VD Mats Norrbrand om byggnationen. Se videon här.

Ansökan och kontakt

För ansökan kan du kontakta Socialförvaltningens biståndsbedömare.

Telefon: 0171-525 00

Telefontid klockan 08:30 - 09:30 måndag, onsdag, torsdag och fredag.


För frågor eller mer information om Västerhagsvägen kan du kontakta:

Enhetschef avdelning A och B
Telefon: 0171-526 84

Enhetschef avdelning C, D, E och F
Telefon: 0171-527 38

Telefontid klockan 8:00 - 16:00, måndag till fredag.

Växel: 0171-525 00

Sidansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster