Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Faderskap

Fastställande av faderskap

Då föräldrar är ogifta måste faderskapet formellt fastställas. Om föräldrarna är gifta är mannen i äktenskapet att anse som pappa till barnet och annan fastställelse av faderskapet görs vanligen inte. Reglerna kring detta finns i Föräldrabalken. Det är viktigt att faderskapet fastställs så snart som möjligt. Det bör vara fastställt inom tre månader från barnets födelse.

Innan faderskapet är fastställt är barnet inte berättigat till exempelvis arv eller barnpension efter pappan. Om barnet ska bära pappans efternamn kan inte namnet registreras förrän faderskapet är formellt fastställt. Fastställande av faderskap kan även göras före barnets födelse. Föräldrar kan anmäla gemensam vårdnad samtidigt som faderskapet fastställs på Familjerätten. 

Sambo

Mamman och pappan kommer till Familjerätten och undertecknar en bekräftelse och samtidigt ges möjlighet att anmäla gemensam vårdnad om barnet. Kopia på bekräftelseblanketten skickas till Skatteverket och ärendet avslutas hos Familjerätten. 

Övrigt

När en mamma inte bor tillsammans med barnet pappa upprättas ett MF-protokoll, det vill säga ett omfattande underlag för att faderskapet ska kunna bli bekräftat. Om det finns flera aktuella män i utredningen, måste en rättsgenetisk undersökning göras.

Munskrapsprov eller blodprov tas på alla parter. Efter analys, men hjälp av DNA-teknik, kan mamman och pappan underteckna bekräftelsen. Om någon av föräldrarna inte medverkar i utredningen är socialnämnden skyldig att lämna ärendet till rättslig prövning. Det innebär att faderskapet fastställs i domstol.

Klicka här för att boka tid för faderskapserkännande.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Malin Wahlund

2019-04-24

Omsorg och hjälp

Klicka för support
Stäng supportfönster