Vill du till Habo eller Håbo?
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webb.
Vill du till Habo eller Håbo?
Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.
Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Håbo kommun arbetar strukturerat med mottagandet beroende på den nyanländes behov. Målet är att den nyanläde så snabbt som möjligt ska komma ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande.
Svenskundervisning för invandrare (SFI), samhällsorientering och arbetsförberedande insatser (till exempel validering av utbildnings- och yrkeserfarenheter och praktik). Håbo kommun ansvarar för barnomsorg, skola, fritid samt sysselsättning för barn. Arbetsförmedlingen har inledande etableringssamtal med den nyanlände. Det görs en kartläggning av yrkes- och utbildningsbakgrund. Etableringssamtalet resulterar i en etableringsplan.
Du kan vända dig till någon av de etablerade föreningarna som i dag arbetar för att tillvaron för de nyanlända ska förenklas. Det är bland annat: Röda Korset i Håbo, Håbos Internationella Kvinnors Förening och Svenska Kyrkan i Håbo.
Du kan även engagera dig genom att bli god man åt ensamkommande barn, bli fadder åt någon flyktingfamilj eller familjehem åt ensamkommande barn.
Länsstyrelsen i Uppsala län beslutar om kommuntalen i länet, det vill säga kommunernas mottagande av nyanlända flyktingar och andra skyddsbehövande med uppehållstillstånd, enligt bosättningslagen (Lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning).
Håbo kommuns kommuntal var för år 2017 74 personer och är för 2018 63 personer.
Kommuner som tar emot nyanlända för bosättning får en årlig grundersättning som motsvarar fem prisbasbelopp. Samt en schablonersättning för varje nyanländs kostnader som uppstår kring bland annat bosättning, särskilda introduktionsinsatser inom skola, förskola, fritidshem, SFI, samhällsorientering och tolk.
Migrationsverket har valt att köpa flyktingförläggningsplatser som tjänst av enskilda näringsidkare i Sverige. Det är ett avtal mellan den enskilda näringsidkaren och Migrationsverket.
Håbo kommun har en roll som tillsynsmyndighet gentemot den enskilde näringsidkaren, och dess eventuella framtida användning av en fastighet som flyktingförläggning, inom områden såsom bygglov, miljö- och brandinspektion.
Håbo kommun kan och får inte påverka det en enskild näringsidkare väljer att göra med den egna verksamheten. Det skulle strida mot näringsfriheten och den fria etableringsrätten som är grundlagsstadgad.
För dig som är ny i Sverige kan på webbsidan Information om Sverige läsa mer om hur vårt samhälle fungerar. Bland annat kan du läsa om:
Länk till Information om Sverige www.informationsverige.se
Kontakt
För ytterligare information är du välkommen att kontakta Håbo kommuns flyktingsekreterare, telefon 0171-525 00.
Det går även bra att ringa avdelningen för stöd till vuxna, telefon 0171-525 00.
Öppettider: måndag - torsdag 08:00 - 16:00, fredagar 08:00 - 15:00
Sidansvarig: Marie Rönnqvist Borneteg
Omsorg och hjälp
Hej, behöver du hjälp?
Chatta med en kommunvägledare i Håbos kontaktcenter.
Chatten är öppen när knappen är grön.
På helger har vi stängt.
Mejla oss
Chatten är stängd
Våra öppettider är:
måndag-torsdag: 08:00-16:45
fredag: 08:00-15:00
Dag för helgdag: 08:00-12:00
Helger stängt