Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Mat inom äldreomsorgen

Måltidsservice erbjuder vällagade, hållbara och näringsriktiga måltider till våra kommunala äldreboenden Dalängen, Solängen och Pomona. Våra kockar lagar maten från grund så mycket som möjligt, med hög andel ekologiska råvaror. Om du inte själv kan laga din mat kan du ansöka om att få färdiglagad mat levererad hem till dig.

Vi planerar måltiderna enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Om du själv inte kan laga din mat i ditt hem finns möjlighet att få matlådor levererade hem till dig. Matlådan innehåller dagens lunch och det finns alltid två alternativ du kan välja mellan.

Hemtjänstens personal levererar matlådan hem till dig.

Kräver biståndsbeslut

För att få matlåda krävs ett biståndsbeslut. Du ansöker hos en biståndshandläggare på myndighetsenheten som bedömer ditt behov.

Ring till kontaktcenter på telefonnummer 0171-525 00 och fråga efter biståndsbedömare på myndighetsenheten.

Biståndsbedömare har telefontid måndag, onsdag, torsdag och fredag, klockan 08.30 - 09.30.

Om du av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden kan du få specialkost. Det kan vara konsistensanpassad kost, allergianpassad kost eller kost anpassad av religiösa skäl.

Specialkost som beror på medicinska skäl ska alltid ordineras av utbildad personal med specialistkompetens på området. Du som behöver specialkost eller konsistens­anpassad mat får ditt behov tillgodosett i samband med ditt biståndsbeslut.

Vi strävar efter att alla våra upphandlade råvaror är i nivå med svensk lagstiftning och att balansera inköpen med en bra nivå ekologiska livsmedel. I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning.

Alla råvaror vi tillagar köper vi in från våra huvudleverantörer:

  • Martin&Servera levererar majoriteten av alla våra livsmedel.
  • Grönsakshuset levererar frukt och grönsaker.

Livsmedelsupphandling och råvaruval

Vi upphandlar alla livsmedel den leverantör som kan möta våra krav till lägst pris. Leverantören levererar sedan under nästkommande fyra år.

I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. Kravet är något hårdare än motsvarande inom EU. Det här är ingen garanti för att få in enbart svenska köttprodukter. Däremot kommer länderna som levererar att ha lika hårda krav på djurskydd som vi har i Sverige, och vi har heller inte diskriminerat någon annan aktör inom EU.

En stor majoritet att vårt kycklingkött från Sverige, fläskkött från Sverige och Finland, och nötkött från Sverige, Tyskland och Polen.

Vi serverar ingen fisk från Sverige eftersom svensk insjöfisk och Östersjöfisk innehåller för höga halter av miljögifter. All fisk vi köper är miljömärkt.

Vi arbetar kontinuerligt med att introducera fler ekologiska livsmedel inom våra verksamheter. Vi fokuserar på att öka andelen ekologiska livsmedel och vi köper enbart miljömärkta livsmedel av bland annat: mjölk, filmjölk, ägg, banan, rågsikt, basmatiris, krossade tomater. All fisk är MSC- eller ASC-märkt. Vi har även en stor del produkter som vi kan välja att köpa in ekologiskt.

Vi arbeter också aktigt med att minska matsvinnet i våra verksamheter, både från produktion och servering. Varje kök väger och registrerar matsvinnet dagligen.

Håbos miljöarbete

Kontakta Måltidsservice

Camilla Grandin, kostchef
Eric Carlsson, biträdande kostchef

E-post: maltidsservice@habo.se

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Omsorg och hjälp

Klicka för support
Stäng supportfönster