Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Stjärnmärkning av verksamheter inom demensvården - smörgåstårta på Solängens äldreboende

Just nu pågår en stjärnmärkning av Håbo kommuns verksamheter inom demensvården. Stjärnmärkt är en utbildningsmodell framtagen av Svenskt Demenscentrum som vänder sig till särskilda boenden, dagverksamheter, hemtjänst- och biståndshandläggarenheter. Första utbildningsgruppen blev klar med alla utbildningsdelar den 26 oktober, vilket firades med smörgåstårta på Solängens äldreboende.

Syftet med utbildningen är att ge personalen kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på sin arbetsplats. När minst 80 procent av personalen genomfört de fyra utbildningsstegen och arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner tilldelas den diplomet Stjärnmärkt. Stjärnmärkningen omprövas sedan varje år.

Första gruppen färdigutbildad

Utbildningen hålls av samordnarna Jennie Anderberg och Ninna Ängeslevä. Grupperna består av blandad personal från Solängen, Västerhagsvägen, Dalängen, Plommonvägen 6 och Pomonas korttidsboende 4:4. All vår personal på de här enheterna genomför utbildningen, inklusive enhetschefer, samordnare, sjuksköterskor och rehab. Den första utbildningsgruppen blev färdigutbildad den 26 oktober, vilket personalen passade på att fira med smörgåstårta på Solängens äldreboende.

Du kan se fler bilder i bildspelet här ovan.

Fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar

I utbildningsmodellen ingår fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar. Inför varje tillfälle förbereder sig deltagarna med att genomföra en webbutbildning och en hemuppgift. Webbutbildningarna som ingår i Stjärnmärkt är avgiftsfria och tillgängliga på Svenskt Demenscentrums utbildningsportal. De omfattar följande områden:

  • Demens ABC
  • Demens ABC plus Hemtjänst eller Särskilt boende
  • Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar

Stjärnmärkningen inom räckhåll

I början av december förväntas alla kommunens grupper och enheter vara helt klara med utbildningen. Arbetsplatserna erhåller då ett diplom med Stjärnmärkts symbol. Diplomet är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Läs mer om utbildningsmodellen Stjärnmärkt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Socialförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster