Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Interaktiva ljusanimationer skapar glädje och aktivitet på Solängens äldreboende

Teknikens möjligheter med interaktiva ljusanimationer skapar glädje, aktivitet och delaktighet på Solängens äldreboende för personer med demenssjukdom.

Nu kan boenden på Solängens äldreboende för personer med demenssjukdom prova hur ljusanimationer rör sig med hjälp egna hand- och armrörelser. Genom statsbidrag har Solängen köpt apparaten Tovertafel som likt en projektor monteras i taket, till exempel ovanför matbordet. I apparaten finns det flera olika ljusanimationer som kan spelas grundat på den egna känslan. Det kan exempelvis vara att sopa bort höstlöv genom att föra händerna över bordet, kasta en strandboll mellan varandra eller fånga simmande fiskar.

Att på ett enkelt sätt skapa aktivitet och glädje är viktigt vid en demenssjukdom, något som Solängens gruppledare Jennie Anderberg förklarar närmare.

I vårt arbete med personer som har en demenssjukdom är det jätteviktigt att försöka hitta aktiviteter som är kravlösa men som ändå lockar till aktivitet. Att aktiviteterna är kravlösa är viktigt för att inte känna misslyckande om man inte vet hur uppgiften ska utföras. Det här är kravlöst men lockar samtidigt till delaktighet och aktivitet. Det finns flera olika program, allt från musik till gamla ordspråk och höstlöven som man kan putta på och sopa bort. När en demenssjukdom har utvecklats till ett svårare stadie är det lätt att en person blir passiv och stillasittande, det här uppmuntrar till att röra sig och väcker också samtal, säger Jennie Anderberg, gruppledare på Solängens äldreboende.

Tovertafel är finansierad av statsbidrag som socialförvaltningen i Håbo kommun tidigare i höst sökte från Socialstyrelsen. Statsbidraget ska gå till investeringar i välfärdsteknik i omsorgen. Klicka här för att läsa mer om statsbidraget.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Solängens äldreboende för personer med demenssjukdom på håbo.se/solängen

Sidansvarig: Socialförvaltningen

2018-12-12

Klicka för support
Stäng supportfönster