Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Stödpedagoger på daglig verksamhet inom LSS

Daglig verksamhets stödpedagoger Alexander, Therese och Micke.

Bilden visar Daglig verksamhets stödpedagoger Alexander, Therese och Micke.

På daglig verksamhet inom LSS arbetar fyra stödpedagoger med uppdraget att utveckla den pedagogiska verksamheten och finnas som stöd till såväl ledning, arbetsgrupperna och främst till den enskilda individen.

Stödpedagogernas utgångspunkt i arbetet är att skapa en verksamhet med fokus på arbetstagaren med utgångspunkt från lagstiftning, verksamhetsidé och daglig verksamhets egen verktygslåda som beskriver hur verksamheten arbetar med metoder och arbetssätt.

En stödpedagogs arbetsdag eller arbetsvecka kan se mycket olika ut. Huvudfokus är att ge den enskilda individen en meningsfull sysselsättning och möjlighet att lyckas. Utveckling och kvalitetsförbättringar i verksamheten är en annan del där arbetet kan vara att jobba i en arbetsgrupp under ett antal veckor för att sedan få i uppdrag att göra en egenkontroll. Introduktion av nya medarbete samt ta emot nya arbetstagare är en annan del. Stödpedagogerna är utbildade via yrkeshögskola eller universitet/högskola.

Utbildar och höjer kompetensen

En del av stödpedagogernas roll är att dela med sig av sin kompetens till medarbetare för att utveckla kompetenshöjningen. Att ha stödpedagoger anställda inom daglig verksamhet är något som enhetschef Mia Lind ser som mycket viktigt.

Jag har tidigare arbetat med stödpedagoger och jag har sett hur väl deras roll bland annat har medfört en ökad kvalitet och utveckling som gäller metodarbete, det vi benämner som verktygslåda, samt flera andra vinster såsom att kompetensförsörjningen underlättas genom till exempel interna utbildningar. Stödpedagogerna har hitintills arrangerat flera interna utbildningar inom daglig verksamhet och för andra LSS verksamheter i Håbo kommun, säger hon.

Enhetschef Mia Lind är också en av deltagarna i en ledningsgrupp för stödpedagogsutbildning och det är något som Mia Lind ser som intressant, viktigt och utvecklande.

Det är mycket intressant att på nära håll kunna vara med och påverka utbildningens innehåll och ta del av elevernas utbildningsresa. Att också få förmånen att ta emot elever under deras praktikperiod, är utvecklande och lärande för såväl eleven som för vår verksamhet. Vid årsskiftet påbörjar tre medarbetare från olika verksamheter i Håbo kommun stödpedagog utbildning, vilket är mycket roligt, säger hon

Studiebesök från andra kommuner som vill ta del av arbetet

Hur daglig verksamhet i Håbo kommun arbetar med stödpedagogik genom stödpedagogerna är något som har spridit sig och verksamheten har tagit emot studiebesök.

Vi har tagit emot studiebesök ifrån Enköping kommun som var intresserade av att veta mer om hur vi arbetar och organiserar oss med arbetsrollen stödpedagog. Det är såklart mycket roligt att få berätta och dela med oss av det arbete vi gör och se den positiva utvecklingen i verksamheten, säger Mia Lind, enhetschef.

Vill du veta mer om Håbo kommuns dagliga verksamhet inom LSS? Läs mer på www.håbo.se/dagligverksamhet

Klicka här för att läsa mer om daglig verksamhets arbetssätt, värdegrund och verksamhetsidé.

Sidansvarig: Socialförvaltningen

2019-12-09

Klicka för support
Stäng supportfönster