Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Solängens äldreboende – först i kommunen att bli stjärnmärkta av Svenskt Demenscentrum

Gruppledare Ninna Ängeslevä, enhetschef Maria Jeppsson och gruppledare Jennie Anderberg.

Just nu genomför personalen på Solängens äldreboende utbildningen Stjärnmärkt via Svenskt Demenscentrum. Syftet med utbildningen är att utveckla den personcentrerade omvårdnaden. I april har Solängens personal slutfört utbildningen och genom det blir Solängen den första verksamheten i Håbo kommun som blir stjärnmärkt.

Att arbeta personcentrerat genom att möta den boendes önskan och vilja är något som personalen på Solängens äldreboende har arbetat efter sedan en lång tid tillbaka. Genom utbildningen utvecklas arbetssätt, kunskap och rutiner.

Grunden till hela utbildningen handlar om personcentrerad omvårdnad. Det något vi redan arbetar efter men vi kan alltid bli bättre. Personcentrerad omvårdnad innebär att det är den boende som ska bestämma hur och när han eller hon vill ha sin omvårdnad och hur han eller hon vill att sin dag ska se ut. Det handlar om alltifrån måltider, aktiviteter, anhöriga, vård i livets slut och mycket mera. Utbildningen består av många diskussioner och reflektioner om hur vi arbetar, det skapar i sin tur bra tillfällen för personalen att kunna dela med sig av sina erfarenheter och hjälpas åt, säger Jennie Anderberg, gruppledare på Solängen.

Ett tillfälle för reflektion och utveckling inom demensvård

Utbildningen består av fyra tillfällen där varje utbildningstillfälle är tre timmar. Mellan träffarna har personalen hemläxa som belyser hur situationer i dagens arbete kan lösas på olika sätt. Utbildningstillfällena och hemläxorna skapar diskussioner och reflektioner på arbetsplatsen.

Vi ser utbildningen som ett bra tillfälle där vi alla kan reflektera över hur vi arbetar, varför vi arbetar på ett särskilt sätt och diskutera om det är något som vi kan förbättra samtidigt som alla hör samma sak. Vi ser utbildningen som mycket utvecklande och vi tycker att det här är något som är mycket positivt för vår verksamhet. Det är ett sätt för oss att lära oss mera och utvecklas inom demensvård, säger Ninna Ängeslevä, gruppledare på Solängen.

Utbildningen kommer att uppdateras årligen för att säkerställa att ny personal också går utbildningen.

Certifieringen Stjärnmärkt har vi i ett år. Sedan måste vi uppdatera oss och säkerställa att ny personal också går utbildningen. Minst 80 procent av våra medarbetare ska ha genomfört samtliga utbildningssteg för att Solängen ska fortsätta vara Stjärnmärkt. Det betyder att det här är något som vi kommer fortsätta att arbeta med, inte bara under dessa månader utan under lång tid framöver, säger Jennie Anderberg.

Det här innebär Stjärnmärkt

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som har tagits fram av Svenskt Demenscentrum. Den består av fyra utbildningssteg och vänder sig främst till demensboenden, äldreboenden och hemtjänstenheter men även till biståndshandläggare. Arbetsplatsen erhåller då ett diplom med Stjärnmärkts symbol. Det är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Klicka här för att läsa mer på Stjärnmärkts webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Socialförvaltningen

2020-03-05

Omsorg och hjälp

Klicka för support
Stäng supportfönster