org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Rehabilitering
Du som har en tillfällig eller långvarig funktionsnedsättning kan få stöd genom rehabilitering. Syftet med stödet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån dina förutsättningar och behov.
Tillsammans med dig, närstående, omvårdnadspersonal och hemsjukvård planerar och genomför våra arbetsterapeuter och sjukgymnaster de rehabiliterande insatser som är aktuella. Insatserna utformas i samråd med dig och dokumenteras i en patientjournal. Sjukgymnast eller arbetsterapeut utför insatsen själva eller instruerar vårdpersonal som har kontakt med dig.
Med hjälp av rehabilitering är syftet att du ska få tillbaka din funktion och förmåga efter en sjukdom eller skada, samt bibehålla din funktion eller förmåga så långt som möjligt trots en funktionsnedsättning.
Vem kan få rehabilitering och hur går det till?
Kommunens rehabilitering vänder sig till dig som är vuxen och som har behov av rehabilitering i hemmiljö och som på grund av funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vårdcentral. Rehabiliteringsbehovet behöver överstiga två veckor och kan omfatta insatser inom sjukgymnastik och arbetsterapi.
Om du är i behov av rehabilitering efter en sjukhusvistelse görs som regel en vårdplanering inför hemgång och överrapportering sker från sjukhuset. Kommunens arbetsterapeuter och sjukgymnaster gör en bedömning av ditt behov och planerar tillsammans med dig aktuella rehabiliteringsinsatser. Du kan också själv ta kontakt med sjukgymnast och/eller arbetsterapeut för en bedömning.
Kommunens rehabilitering vänder sig också till alla särskilda boenden. Där sker det rehabiliterande arbetet i stor utsträckning genom omvårdnadspersonalen.
Rehabilitering i hemmet
Rehabilitering i hemmet kan till exempel innebära:
- Träning av gång och förflyttningsförmåga
- Träning i vardagliga aktiviteter som att klä sig och sköta personlig hygien
- Träning av rörlighet, balans och styrka
- Träning i att använda hjälpmedel.
Hit vänder du dig för att få rehabiliterande insatser
För att få rehabiliterande insatser kontaktar du en arbetsterapeut eller sjukgymnast genom att ringa till rehabenheten. Hen träffar därefter dig, oftast i ditt hem, och gör en bedömning av vilken slags rehabilitering som behövs utifrån ditt individuella behov. Du hittar kontaktuppgifter till rehabenheten längre ner på den här sidan.
Rehabiliterande insatser kostar inget.
Ansvarsfördelning mellan kommun och primärvård
Ansvaret för rehabilitering delas mellan kommunen och landstingets primärvård. Sjukgymnastisk träning på mottagning är primärvårdens ansvar och rehabiliterande insatser i hemmet, där varaktigheten är längre än 14 dagar, är kommunens ansvar.
Kontakta rehabenheten
Telefon: 0171-528 94
Telefontid: Vardagar klockan 11:00 - 12:00.
Övrig tid går det bra att lämna telefonsvar så ringer vi upp dig så snart som möjligt.
Samordnare
Veronica Henricsson
Telefon: 0171-528 50
E-post: veronica.henricsson@habo.se
Enhetschef
Mikael Karlsson
Telefon: 0171-66 21 80
E-post: mikael.karlsson@habo.se
Adress
Sjuksköterskekontoret
Sjövägen 14 A
746 31 Bålsta
Dela:
Sidansvarig: Socialförvaltningen