org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Vanliga frågor och svar om mat i skola och förskola
Vad styr valet av ingredienser och menyer?
När maten planeras utgår vi från Livsmedelsverkets riktlinjer om bra måltider i skolan och förskolan. Det finns även en politiskt beslutad Policy för mat och måltider* som all planering tar hänsyn till. Det gör vi för att kunna erbjuda näringsriktiga måltider i skola och förskola. Att erbjuda näringsriktiga skolmåltider står även skrivet i skollagen. Alla kök får en bestämd bas dag för dag att bestämma sin egen meny ifrån, till exempel att det ska serveras pasta och kyckling en viss dag eller potatis och fisk en annan. Det gör att menyerna kan skilja sig mellan olika skolor och förskolor men basen som serveras är densamma.
Vi utgår även från Livsmedelsverkets riktlinjer när vi planerar vilka grönsaker som ska serveras. Det innebär att grönsakerna ska vara näringsriktiga och fylla en funktion i måltidshelheten och näringsinnehållet. Det är därför vi oftast serverar flera andra grönsaker än bara tomat, gurka och majs på våra förskolor och skolor, trots att det är de grönsakerna som de flesta önskar.
Läs mer om Policy för mat och måltider här Pdf, 545.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Hur arbetar Måltidsservice för att få in mer svenskt kött?
I vår senaste livsmedelsupphandling använde vi oss av Upphandlingsmyndighetens (UHM) krav på kött i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. Vid alla kommunens upphandlingar följs Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Det innebär att vem som helst inom EU kan uppfylla kraven och vi får inte diskriminera geografiskt genom att ställa krav på att köttet ska vara svenskt. Genom att ställa krav på att allt kött ska uppfylla svensk djurskyddslagstiftning ökar vi dock chanserna att få in så mycket svenskt kött som möjligt.
Vi har även gjort det möjligt att göra enstaka köp från närliggande livsmedelsproducenter utan att bryta mot något av våra livsmedelsavtal.
Ekologiska råvaror – hur arbetar Måltidsservice för att nå regeringens mål?
Regeringens mål för offentlig sektor är att 60 procent av alla inköp ska vara ekologiska år 2030*. För att göra det möjligt att öka andelen ekologiska varor i våra kök och att möta regeringens mål går ungefär 30 % av våra upphandlade livsmedel endast att köpa ekologiska.
Till exempel köper vi bara in miljömärkta varor av bland annat mjölk, bananer, havregryn och vetemjöl. Fråga gärna vilka ekologiska livsmedel som serveras på just din förskola eller skola.
Är det smör eller margarin som serveras?
I de flesta av våra förskolor och skolor erbjuder vi både margarin och Bregott, men inte rent smör. Vi följer de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) och Livsmedelsverkets råd.*
Vi arbetar aktivt med att balansera mängden mättat och omättat fett som serveras i våra verksamheter och att öka andelen fleromättat fett som vi serverar. Det gör vi utifrån Livsmedelsverket rekommendationer.*
Hur hanterar Måltidsservice frågan om arsenik och ris?
Vi behöver inte avstå från att äta ris. Däremot är det viktigt att äta varierat, då minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Ris har även en större klimatpåverkan än spannmål och potatis.
Vi strävar efter att servera ris med lagom intervall. I de flesta fall erbjuder vi matvete eller bulgur som alternativ när vi serverar ris.
Vad finns det för fördelar med att servera vegetariska måltider?
Köttproduktion har en stor miljöpåverkan och att producera kött är mycket mer resurskrävande än att producera vegetabilier. Det finns många fördelar med att minska sin köttkonsumtion. Folkhälsan skulle bli bättre om vi minskade vår konsumtion av rött kött till förmån för mer grönsaker och frukt.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen