Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Håbo i biofilmer

I en vik på Skohalvön spelades en av den svenska filmhistoriens mest omtalade scener in.

Håbo har setts i andra biofilmer också.  Ingmar Bergman har varit i kommunen, rollfiguren Martin Beck besökte en konstnärslya, Sven-Bertil Taube charmade Grynet Molvig på Fånäs gårds terrass och Lasse Åberg har försökt förbättra hälsan här.

Senast i raden av filmer är den högaktuella tysk-svenska produktionen Lamento. Regisören är Jöns Jönsson som går på tyska filmhögskolan utanför Berlin och han gör sin examensfilm här i Bålsta. En film i genre fiktion som beräknas vara klar till den 13 december 2013. 

Den mest omtalade scenen var dock den som filmades 1951 på Skohalvön där Sånka camping finns idag. Ulla Jacobsson var 22 år och spelade den 17-åriga Kerstin – som badade naken med en karl (Folke Sundquist) och visade brösten.

Det skedde i filmen "Hon dansade en sommar" (regi: Arne Mattsson), en av minst åtta biofilmer med sekvenser inspelade i Håbo.

Vassen är borta, men stenar som sticker upp ur vattnet är kvar och därigenom kan man se var den scenen spelades in. Journalisten Sten Berglind på Expressen berättar om hur han visat platsen för ett Ulla Jacobsson-fan som blivit överlyckligt och fyllt en flaska vatten för att ta med hem som minne.

Regissören Arne Mattsson återkom till Håbo 1963. När Karl-Arne Holmsten som kapten Hillman i deckarfilmen "Den gula bilen" svänger in med sin Mercedes på en Gulfmack i centrala Bålsta ses delar av bebyggelsen i närheten.

Filmskaparen Lasse Åberg bor i Håbo och har vid några tillfällen använt sig av miljöer i trakten.

Då han i filmen "Repmånad" lät skriva "Helikopter" på en lastbil kunde den flyga över Eriksundsbron - men det är just utanför kommunen. Likadant är det med sparkverkstaden i ”Snowroller”, de scenerna är inspelade i Bälsunda (kallad Ormträsk i filmen), 50 meter från gränsen till Håbo.

På nästan samma ställe, men på hitsidan om gränsen, fanns en kycklingfarm i Åbergs "Hälsoresan" och naturscener till samma film togs på Biskops-Arnö.

I "S.O.S. Segelsällskapsresan" badas det vid en rutschkana som tidigare stått i Kalmarsandsbadet nära kommunens östra gräns. Kana från kommunen, men inte inspelat här, alltså.

Långt tidigare arbetade Åberg i andra roller med film. Han var dock inte direkt inblandad när Sjöwall/Wahlöös Martin Beck-roman "Mannen som gick upp i rök" spelades in i en västtysk/ungersk/svensk produktion, men bidrog ändå.

Beck spelades av Derek Jacobi, senare mest känd för rollen som Claudius i TV-serien "Jag, Claudius", och en scen skulle spelas in i en konstnärslya. "Varför bygga en när ni lika gärna kan spela in hemma hos mig?" föreslog Åberg. Så kom det sig att även Martin Beck besökte Bålsta. Man kan knappast påstå att några Bålstamiljöer visas, men scenen är onekligen inspelad i kommunen.

Åberg var ”set designer” (det står så i förtexterna) när Sven-Bertil Taube och Grynet Molvig möttes i Torbjörn Axelmans "Het snö" 1968. Fånäs gård i Håbo föreställde en fransk restaurang i filmen.

Ingmar Bergman spelade in sekvenser i Yttergrans kyrka till filmen ”Beröringen” med Elliott Gould. Bergman ville ha en liten kyrka med Albertus Pictor-målningar. Gould var då stor filmstjärna, hustrun Barbra Streisand besökte honom i Sverige under inspelningarna och de skilde sig samma år som filmen hade premiär, 1971. Elliott Gould var dock sannolikt aldrig i Håbo.

I samma trakter for man förbi i filmen "Jack", efter Ulf Lundells roman. Jack (Göran Stangertz) och hans vagabondpolare åkte buss på E18 förbi Ekillabadet. 

1997 spelades "Selma och Johanna - en roadmovie" in. I den rymmer två elvaåriga flickor och ska ta sig till Europadomstolen. På vägen dit reser de bland annat genom Håbo. De stannar utanför Björksäterskyrkan i centrala Bålsta i en scen med Harriet Anderson och Lis Nilheim. Scener spelades in vid Kalmarsandsbadet, men klipptes bort, men bilden då bilen de åker i passerar badet finns kvar.

Flickorna åker också Cadillac på Skohalvön. Ingela Magner, filmen regissör, berättar:

"Vi spelade in en del scener på vägen som leder till Skokloster, och filmaffischens motiv är därifrån. Det var framförallt scener med den snygga Cadillacen i landskapet. En scen var med bilen som susar förbi framför den vackra björkskogen vid Sånka camping med Johan Widerberg, Jan Mybrand och tjejerna (Anna Sjögren och Grete Havneskjöld).

I Nils Poppe-filmen "Bara en kypare" lutar sig skådespelerskan Git Gay ut ur tågfönstret och läser stationsskylten "Kolsund". Det är då Ekolsunds järnvägsstation tåget stannat vid. Hela den vackra stationen syns med Mälaren i fonden. Tyvärr låg (och ligger fortfarande) Ekolsunds station i Enköpings kommun, men med lite god vilja kan man säga att det är Håbos mälarvatten som syns.

Hur det kom sig att Federico Fellini klippte in en bild på Häggebys historiska stolthet Hästkampstenen i filmen "Satyricon" är obekant för hemsidan - kanske kan någon upplysa om fakta kring detta.

Ytterligare tips på filmer med Håboanknytning mottages tacksamt, maila till sara.hallstrom@habo.se.


Sidansvarig: Sara Hallström

2018-08-02

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster