2018 års pristagare

Porträtt på Jila Mossaed

Under kommunstyrelsens sammanträde 19 mars tillkännagavs 2018 års pristagare av Jan Fridegårdpriset. Det tilldelas författaren och poeten Jila Mossaed.

Juryns motivering lyder ”Jila Mossaed tilldelas Fridegårdpriset 2018 för ett på samma gång existentiellt och politiskt författarskap. Hennes dikt ställer frågor om språkets begränsningar, samtidigt som det bereder plats för dess skönhet och förändrande potential. Hos Mossaed är exilen, såväl som erfarenheten av att vara kvinna, grundvillkor som för henne till kampen och till kärleken, till träden och till förmödrarna.”

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon gett ut ett flertal diktsamlingar, senast Jag föder rådjuret (Lejd 2015). På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Jila Mossaed har tidigare bland annat be-lönats med ABF:s Litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Frödingpriset.

Jan Fridegårdpriset är ett Nordiskt kulturpris till minnet av Jan Fridegårds författarskap. Jan Fridegård är en av Sveriges mest betydande arbetarförfattare. Kulturpriset tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteratur, film eller teater.

Priset delas ut vartannat år och består av en prissumma på 100 000 kronor. Juryn består av re-presentanter från Nordens folkhögskola Biskops Arnö med kunskap om litteratur, film och te-ater.

Bland tidigare pristagare kan till exempel nämnas samhällsdebattören och författaren Marit Paulsen (2006), regissören Roy Andersson (2012) och författaren och poeten Helene Rådberg (2016).

Prisutdelningen genomförs ceremoniellt på Biskops Arnö den 14 juni, som var Jan Fridegårds födelsedag.

Sidansvarig: Marie Holmqvist

2018-03-22