Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Jan Fridegårdsprisets till Jila Mossaed

Jila tar emot priset av Liselotte Grhan Elg

Under torsdagen samlades litteraturintresserade, föreningar och politiker från Håbo kommun för att bevittna när Jila Mossaed tog emot 2018 års Fridegårdspris.

Poeten och författaren Jila Mossaed besökte under torsdagen 14 juni Biskops Arnö för att ta emot Jan Fridegårdspriset. Priset delades ut av Håbo Kommuns kommunalråd Liselotte Grahn Elg.

Juryns motivering löd ”Jila Mossaed tilldelas Fridegårdpriset 2018 för ett på samma gång existentiellt och politiskt författarskap. Hennes dikt ställer frågor om språkets begränsningar, samtidigt som det bereder plats för dess skönhet och förändrande potential. Hos Mossaed är exilen, såväl som erfarenheten av att vara kvinna, grundvillkor som för henne till kampen och till kärleken, till träden och till förmödrarna.”

Jag är ärad lycklig och stolt över att få Fridegård priset, säger Jila. Jan Fridegård och Moa Martinsson har hjälpt mig att förstå Sverige. Tack för att ni har valt mig!

Efter prissermonin hölls ett författarsamtal med Jila och en av juryns medlemmar, Athena Farrokzhad. Samtalet berörde bland annat Jila skrivande och det faktum att hon skrivit på både persiska och svenska.

Mats O Karlsson och Aase Fridegård från fridegårdssälskapet höll tal och Gustav Erlandsson Holmqvist och Invill Bagøien Hustad framförde musik vald av pristagaren själv.

Eftermiddagen avslutades med att Jila läste upp några av sina dikter.

 

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon gett ut ett flertal diktsamlingar, senast Jag föder rådjuret (Lejd 2015). På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Jila Mossaed har tidigare bland annat be-lönats med ABF:s Litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Frödingpriset.

Jan Fridegårdpriset är ett Nordiskt kulturpris till minnet av Jan Fridegårds författarskap. Jan Fridegård är en av Sveriges mest betydande arbetarförfattare. Kulturpriset tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteratur, film eller teater.

Priset delas ut vartannat år och består av en prissumma på 100 000 kronor. Juryn består av representanter från Nordens folkhögskola Biskops Arnö med kunskap om litteratur, film och teater.

Sidansvarig: Linda Shala

2018-06-15

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster