Nya kostnader för att hyra fritidslokaler och simhall 2019

En bassäng in simhallen

Från och med januari 2019 blir det nya avgifter för att hyra lokaler och nya entréavgifter till simhallen som kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för. Det beslutade kommunfullmäktige på sitt sammanträde den 10 december.

Hyror för lokaler

De nya hyrorna för lokaler innebär en höjning för de som vill hyra någon av lokalerna.

Det eventuella överskott som kan uppstå kommer att föras över till föreningsbidragen. Det betyder att pengar som blir över i slutet av året kommer att gå tillbaka till föreningar i Håbo kommun.

I de nya reglerna för taxor och avgifter för att hyra lokal finns fyra olika hyreskategorier.

Fackliga organisationer med medlemmar anställda i Håbo kommun, politiska partier med representation i kommunfullmäktige i Håbo kommun och kommunala förvaltningar i Håbo kommun

Hyresgäster som tillhör den här kategorin behöver inte betala någon hyra när de lånar samlingslokaler, sammanträdesrum och mötesrum. I övrigt gäller samma regler som för ideella föreningar i Håbo kommun.

Ideella föreningar i Håbo kommun

För att tillhöra den här kategorin måste föreningen vara registrerad hos Håbo kommun och ha regelbunden verksamhet i kommunen.

Det är första gången sedan 2008 som föreningar som tillhör den här kategorin får en höjning av sina hyror. För de allra flesta lokalerna handlar det om en höjning av hyran från 50 kronor till 65 kronor per timme.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat om att höja budgeten för föreningsbidrag från ungefär 2,5 miljoner kronor 2017 till cirka 5 miljoner kronor 2019. Höjningen av hyrorna utgör endast en del av det ökade bidraget för många föreningar.

Alla föreningar får information om det blir höjda hyror till den e-postadress som varje förening själv har lämnat till kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Övriga organisationer och föreningar

De som tillhör den här kategorin betalar halva fullpriskostnaden, alltså hälften av vad det kostar att driva lokalen.

Privatpersoner, företag och myndigheter

Den här kategorin betalar fullt pris för de flesta lokaler.

Alla priser för fritidslokaler hittar du i tabellerna på de här sidorna

Entréavgifter simhallen

De nya avgiften för årskort för vuxna blir 1 050 kronor efter höjningen. Tidigare har barn under 5 år fått gå in gratis, det ändras nu till 2 år. Entréavgiften för barn, 3-12 år, blir 20 kronor.

Alla priser för simhallen kommer att uppdateras på den här sidan

Sidansvarig: Linda Shala

2018-12-18