Håbo kommuns IT-kurser på finska gör succé

Under 2018 erbjöd Håbo kommun IT-hjälp på finska till seniorer. Ett initiativ som fortsätter även i år. Nu uppmärksammas satsningen utifrån.

Risto

Det känns roligt att Håbo kan föregå med gott exempel. Enköpings kommun tar nu efter vårt upplägg och både Uutiset och minoritet.se uppmärksammar vårt initiativ, berättar Risto Hurskainen som arbetar som samordnare för finskt förvaltningsområdet i Håbo kommun.

Verksamheten startades förra året efter att ett förslag lämnats in på ett av kommunens samrådsmöten med den sverigefinska minoriteten. Under våren 2018 erbjöds en allmän översiktskurs där ämnen som sociala medier, ICE-kontakter, träffsäkra Google-sökningar och säkerhet i näthandeln. På hösten hölls en Smartphone-kurs. Lärarrollen axlades då av Jenny Timlin som har tidigare erfarenhet från undervisning av liknande slag. Kursen bestod av både teori och praktiska övningar.

Anledningen till att vi valt att erbjuda kurserna är såklart dels önskemålet från samrådet, men också för att minska den digitala klyfta som finns mellan den yngre och äldre befolkningen.

Risto Hurskainen

Samordnare Risto Hurskainen

Nöjda deltagare

Under våren 2019 är det sju nybörjare som deltar i kursen. Det är även några som gick kursen i höstas som är med då de önskar repetera det inlärda.

Deltagarna är mycket nöjda med kurserna - det visar de enkäter vi genomfört. Det känns bra.

Mer om finskt förvaltningsområdet:

• Håbo kommun ingår i finskt förvaltningsområde. I kommuner som ingår i förvaltningsområdena ska de nationella minoriteterna kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter, både muntligen och skriftligen.
  • Förvaltningsmyndigheter måste se till att det finns personal som behärskar språket eller språken.
  • Kommunen ska också kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken.

Sidansvarig: Linda Shala

2019-05-15