Kulturellt utbyte på bibliotekets språkcafé

Verksamhetsutvecklare Nilay Yelkenci

På tisdagar är det språkcafé på Håbo bibliotek. Det är en populär verksamhet som pågått sedan hösten 2017. Språkcaféet har växt och varje vecka kommer det nu mellan 10-40 deltagare.

På språkcaféet får nya svenskar utveckla sina kunskaper i det svenska språket och samhället. Biblioteket blir en mötesplats som hjälper till att bryta isolering, bygga upp nya sociala nätverk och skapa förutsättningar för att höja livskvaliteten.

Vi ser denna funktion som en av de viktigaste grunderna i att skapa ett socialt hållbart och demokratiskt samhälle. Tillgänglighet och inkludering är ledord för vårt språkcafé, säger Nilay Yelkenci, verksamhetutvecklare integration på Håbo bibliotek.

Språkcaféet genomförs i samarbetet med konversatörer från Håbo Rotaryklubb. Verksamhetens innehåll och upplägg bestäms utifrån deltagarnas behov och intresse.

Integration är en process som går i två riktningar och det viktiga för oss är att det sker ett kulturellt utbyte mellan nyanlända och majoritetssamhällets medlemmar, och att de lär sig av varandra. Integration och mångfald rör alla, säger Nilay.

Olika teman

På bibliotekets språkcafé möts deltagarna kring olika teman. Utöver information om hur det svenska samhället är organiserat och praktiskt vardagsliv får arbetsmarknadsfrågor en stor plats i verksamheten.

Tillsammans skapar vi sociala länkar där målgruppen får möjligheten att komma i kontakt med myndigheter och aktörer från kommunen och närsamhället. Nu under våren kommer vi till exempel samarbeta med både Musikskolan och avfallsenheten. Vi får även besök av en arabisktalande handledare från Arbetsförmedlingen. Det kommer bli intressanta diskussioner - kom och var med oss, säger Nilay.

Sidansvarig: Linda Shala

2019-05-15